Hur ofta ska man klippa sig?

När det gäller hur ofta du bör klippa ditt hår i allmänhet finns det inte ett enda svar. Men beroende på ditt hår och vad ditt slutmål är kan det finnas ett perfekt läge. Två nyckelfaktorer när du undrar om det är dags för en klippning är att tänka på detta:

1) Kan du inte längre uppnå de frisyrer du önskar?

2) Är topparna på ditt hår synligt skadade och kluvna?

Hur vet man när det är dags att klippa sig?

Det finns några uppenbara röda flaggor som visar sig om du behöver klippa dig:

  1. Dina toppar torkar snabbare än resten av ditt hår.

När ditt hår skadas blir det mer poröst och kan inte behålla fukt. Så om dina toppar torkar mycket snabbare än resten av håret efter en dusch, bör du tänka på att klippa håret för att bli av med eventuella skador på håret.

  1. Ditt hår har kluvna toppar

Kluvna toppar är ett tecken på skador och hårbrott, så det är definitivt inte bra att ha. Det enda sättet att bli av med irriterande kluvna toppar är att klippa håret. Om du inte klipper bort kluvna toppar kommer ändarna att fortsätta att klyvas uppåt i hårstrået och du måste klippa av flera centimeter i stället för att bara klippa topparna.

  1. Ditt hår är livlöst och saknar volym

Ingen vill ha ett livlöst utseende på håret och att ignorera dina frisörbesök är en enkel biljett till att få ett tråkigt hår som inte har någon volym. En klippning ger ditt hår liv tillbaka, eftersom den gör sig av med alla döda toppar som gör att det inte längre har någon volym.

  1. Ditt hår håller inte sin stil

Vi hatar när vi spenderar timmar på att göra vårt hår och sedan tio minuter efter att vi är klara tappar håret sin stil och volym. Detta är ett tydligt tecken på skador. Om du tenderar att använda värmeverktyg mycket för att styla ditt hår, se till att få regelbundna klippningar för att bli av med eventuella värmeskador. Att använda värmeverktyg kan även leda till elektriskt och statiskt hår.

  1. Ditt hår är svårt att kamma och trasslar lätt in sig.

När du har skadat hår tenderar det att trassla ihop sig väldigt lätt. Så när du försöker borsta eller kamma ditt hår och tovorna aldrig tar slut, bör du se över om du kan klippa bort de döda och kluvna topparna.

  1. Ditt naturligt lockiga hår är nu rakt (eller ditt hår har förlorat sin spänst).

Om du tittar tillbaka på bilder och dina lockar långsamt börjar se raka ut eller börjar se ut som om de inte är lika “studsiga” som de brukade vara, behöver du klippa dig.

  1. Ditt hår ser tråkigt ut

Skadat hår förlorar sin glans, därför är glans en viktig indikation på friskt hår. Om du märker skillnaden i glans från rötterna till topparna och om topparna börjar se riktigt tråkiga ut, du kanske även lider av frissigt hår, så är det dags för en klippning. Klippningen kommer att göra sig av med de döda och kluvna topparna som gör ditt hår matt och tråkigt, så du sedan får tillbaka dess glans.

  1. Ditt hår har tappat sin form

Om du har klippt ditt hår i en speciellt stil, behöver du förmodligen planera in en klippning ofta för att bibehålla frisyrens skärning och form.

  1. Du behöver ett miljöombyte eller en omstart

Skador är inte den enda anledningen till att du kan behöva en hårklippning. Ibland är en klippning ett bra sätt att piffa upp din frisyr och ge dig själv något nytt att titta på i spegeln.

Hur ofta du behöver klippa dig, baserat på din hårtyp

Hur ofta man behöver klippa sig beror väldigt mycket på vilken typ av hår, och hur långt hår du har. Vi har gått igenom alla frisyrer för att kunna ge dig det bästa svaret.

Kort hår

Kort hår

Kort hår bör klippas var tredje till sjunde vecka. Om du har en specifik stil, behöver du förmodligen klippa dig var tredje vecka, för att hålla looken exakt. Detta baseras på det faktum att ditt hår vanligtvis växer ungefär 1.25cm per månad. Det är nödvändigt att klippa håret oftare för att bibehålla stilen och formen på en kortare frisyr. Men om du är mer avslappnad när det gäller din look kan du kanske sträcka ut det till fyra till sju veckor.

Medellångt hår

Experter säger att det räcker med att trimma håret tre eller fyra gånger om året med medellångt hår. Om du i allmänhet har friskt hår som inte är skadat och du håller det medellångt till långt behöver du klippa det ännu mindre. Men en bra tumregel är att klippa sig ungefär tre till fyra gånger per för att fräscha upp det och klippa topparna .

Långt hår

Långt hår

Även när det gäller långa, friska frisyrer så måste du måste basera ditt beslut på hur bra du vill att ditt hår ska se ut. När du gillar att ha håret längre än axlarna, och det har gått mer än tre månader har din form vuxit ut helt och hållet och det kan vara dags att besöka en frisör. Det är även viktigt att komma ihåg att långt hår är gammalt. Precis som allt som åldras är håret skörare ju äldre det blir. Långt hår är typiskt sett mer känsligt för hårbrott (att håret går av), kluvna toppar och för att se tunnare ut, särskilt om det har behandlats kemiskt. Om du har långt hår bör du besöka frisören ungefär var åttonde vecka.

Lockigt hår & krulligt hår

Krulligt och lockigt hår

Frisörer som specialiserar sig på lockigt och krulligt hår rekommenderar högst 12 veckor mellan klippningarna. Men helst sex till tolv veckor för alla med vågigt, lockingt, eller krulligt hår. Om Håret är färgat eller värmeskadat rekommenderar jag att du kontrollerar om håret behöver klippas varje gång du får det färgat för att undvika att topparna överbehandlas.

Skadat och slitet hår

Om ditt hår är mer känsligt för kluvna toppar eller om du har gjort många kemiska behandlingar, kan du klippa håret var åttonde vecka för att hålla det friskt. Speciellt om håret är kemiskt skadat, eller om du har fransiga eller kluvna toppar. Mer frekventa klippningar kan hjälpa till att förhindra uttorkning och att håret går av.

Får man längre hår av att klippa sig ofta?

Ja och nej. Att klippa håret kan hjälpa det att växa längre och snabbare, men inte på det sätt som du tror. Att trimma topparna påverkar inte roten (som är där det växer från), men det förhindrar att ditt hår drabbas av hårbrott och kluvna toppar som får det att se ut som om det växer långsamt.

Vad händer om man inte klipper sitt hår?

Om du inte klipper håret kommer dina kluvna toppar att spåra ur totalt, och troligen klyva sig ännu längre upp i håret, till slut kan håret gå av, vilket hindrar det från att växa längre. 

Hur många gånger per år ska man klippa sig?

Hur ofta man ska klippa sig per år beror helt på vilket hår man har, om man har långt hår, som inte är skadat så kan man komma undan med att klippa det mer sällan, medan en kort frisyr eller om du har en speciell stil, så kan du behöva klippa dig oftare.

Sammanfattning

Förutom dessa tips om klippning.är det också viktigt att läsa tecknen på att ditt hår behöver klippas. Kluvna toppar, livlöst och matt hår som lätt trasslar till sig (särskilt längst ner) är några av dessa tecken. Oavsett vad är experterna överens om att du inte bör vänta mer än sex månader mellan en klippning.

Leave a Comment