Hur får man håret att växa snabbare?

Hårets tillstånd säger mycket om vår allmänna hälsa och är därför en bra indikator på hur väl vi tar hand om oss själva. Om du upplever håravfall, eller att håret går av kan håret tappas eller brytas av i ändarna, på olika platser på huvudet. Om du upplever dessa symtom är det dags att ta ett steg tillbaka och utvärdera din kost och din livsstil och göra justeringar för att hjälpa ditt hår att återhämta sig. Om du inte upplever håravfall kanske du också letar efter sätt att påskynda din nuvarande hårväxt. De två vanligaste orsakerna för långsam hårväxt är en dålig kost, samt stress.

Du kanske undrar om det finns något du kan göra för att få ditt hår att växa snabbare, eller känner du kanske att ditt hår inte växer alls? Det finns ett flertal faktorer som påverkar din hårväxt och det är viktigt att du är medveten om hur din livsstil spelar in på hur fort ditt hår växer. Att få håret att växa snabbare behöver inte vara svårt. Det är något vi alla önskar. Det finns några saker du kan påverka för att hjälpa ditt hår att växa snabbare. Genom att följa dessa tips kan du få ditt hår att växa lite snabbare än normalt. Det kanske inte är så snabbt du vill, men du kommer att märka en skillnad. Fortsätt läs för att ta reda på allt om hur man får håret att växa snabbare!

De olika stegen av hårväxt

Ett hårstå har tre olika tillväxtsfaser:

  • Anagen fas – Den här fasen är en aktiv fas, där cellerna i roten av håret delar sig snabbt, ett nytt hårstå bildas och puttar ut det gamla hårstråt som har slutat växa, den får näring via blodet. Håret på huvudet är i den här växtfasen i allt från 2 till 6+ år, och nästan allt ditt hår på huvudet cirka 90-95% av hårsäckarna är i en Anagen fas. Här skiljer sig längden på fasen avsevärt mellan håret på huvudet och andra delar på kroppen, vilket förklarar också varför hår på andra delar av kroppen inte kan växa förbi en viss längd. Exempelvis så är hår på armar och ben endast i den anagena fasen i cirka 30 dagar. 
  • Katagen fas – Det här är nästa steget av växtcyklerna för ett hårstrå. Det är en övergångsperiod där håret slutar att växa och tar sig loss från näringstillförseln Den katagena fasen av hår pågår under cirka 2 till 3 veckor.
  • Telogen fas – Den sista fasen av hårväxt är den telogena fasen, som kan ses som en vilofas där det inte sker så mycket. Denna cykel pågår i cirka 100 dagar, för att sedan trycka ut det gamla hårstrået, och ett nytt kan växa fram. Sedan återgår håret till den anagena fasen igen. Du tappar cirka 25 till 100 hårstrån varje dag, och det är inte ett tecken på att något är fel, utan det betyder att ett nytt hårstrå tar dess plats.

Hårsäcken innehåller Keratin, ett protein som gör att vårt hår, naglar och hud blir starkare och mer hälsosamma. Hårsäcken innehåller även olja, blod, svett, samt bakterier. En hälsosam hårsäck fäller gamla döda celler så nya får plats, en ohälsosam hårsäck leder därför till att hår slutar växa. 

Så snabbt växer hår

Enligt American Academy of Dermatology, en av de största organisationerna för hudläkare och hårexperter, så växer hår på huvudet i genomsnitt cirka 1.25cm per månad, vilket blir totalt cirka 15cm per år. 

Människor har cirka 100 000 hårstrån på huvudet. (Visste du att rödhåriga människor har fler hårstrån i genomsnitt än människor med andra hårfärger?) Men en persons hårfärg har dock ingen påverkan på hur snabbt håret växer. Utan det beror på andra faktorer

Vilka faktorer påverkar hårväxt

Det finns två huvudfaktorer på påverkar hårväxt, hormoner och gener. Hormonerna påverkas i sin tur av diet, stress, samt olika mediciner. Medan den genetiska faktorn handlar mer om hårtyp och etnicitet. Andra mindre faktorer är ålder, hårtyp, och andra hälsotillstånd eller sjukdomar. Vissa personer har en högre koncentration av blodkärl vilket gör att blod har lättare att röra sig genom ådrorna fram till håret. Det är viktigt att påpeka att hälsosamt hår leder till längre hår, så därför vill du undvika skadliga ämnen och en dålig livsstil, och se till att huvudmålet är egentligen att få ditt hår att bli så hälsosamt som möjligt, för att i sin tur få det att växa snabbare. 

Vad får ditt hår att växa snabbare

Att upprätthålla en hälsosam diet med tillräckligt med vitaminer, speciellt Kalcium är något som kan få ditt hår att växa snabbare. Din kropp behöver tillräckligt med näring för att stimulera hårväxt och bibehålla en häslosam hårbotten. Om din diet saknar nödvändiga vitaminer och näring, kan det försämra hårväxten, så se till att du får i dig rätt mängd genom din diet eller kostillskott. Det finns även andra faktorer som påverkar din hårväxt, men det finns ingen quick-fix som magiskt växer ditt hår på kort tid. 

Tips för att få ditt hår att växa tjockare & starkare:

1. Se till att du äter tillräckligt

Om du inte får i dig tillräckligt med näring så kan ditt hår sluta att växa, hårväxten är en låg prioritering hos kroppens funktioner, och en otillräcklig diet kan stoppa tillväxten

2. Få i dig rätt näringsämnen

Vissa vitaminer och mineraler kan stimulera och påskynda din tillväxt, de är även viktiga för din allmänna hälsa.

De viktigaste vitaminerna och näringsämnena för hårväxt är:

  • Vitamin D
  • Vitamin B12
  • Biotin
  • Järn
  • Omega 3 & 6
  • Kalcium
  • Protein

3. Skalpmassage

En amerikansk studie pekar på att en skalpmassage kan stimulera hårtillväxt genom att öka blodcirkulationen på huvudet

4. Försök att undvika hetta på håret

Överdriven hetta från verktyg så som locktångar, plattångar, och hårfönar kan skada håret, se till att använda ett värmeskydd när du stylear ditt hår

5. Färga inte ditt hår för ofta

Kemikalier från hårfärger kan påverka hårtillväxten och skada håret

Kosttillskott för hår

Som nämnt så har vitaminer och näring en stor påverkan på ditt hårs hälsa, och där kan kosttillskott vara en bra idé. Det kan göra att ditt hår växer snabbare då hårsäckarna får rätt näring från ditt blod. SugarBearHair hårvitaminer

SugarBearHair Vitamins är ett vegetariskt vitamintillskott i form av gummibjörnar med goda smaker, som är specifikt framtaget för att stärka ditt hår och få ditt hår att växa snabbare. Tillskottet innehåller vitaminer så som Vitamin A, C, D och E, samt vitamin B6 och B12, zink, biotin och andra bra näringsämnen för ditt hår

Risvatten i håret

En TikTok-trend som är väldigt populär just nu handlar om att applicera risvatten i håret, det ska tydligen få ditt hår att växa snabbare, bli mer hälsosamt, och få det att skina. Blanda ris med vatten i en skål tills vattnet blir grumligt, häll sedan ut riset och täck vattnet och låt det sedan stå i cirka 12 till 24 timmar. Sedan är ditt risvatten klart och du applicerar det i duschen efter ditt schampo, låt det verka ett tag i ditt hår innan du sköljer ut det. Det kan vara en bra idé att använda en sprayflaska för att applicera risvattnet i ditt hår på ett enklare sätt.

Det finns idag inga konkreta studier om risvatten gör att ditt hår växer snabbare, men många användare har rapporterat ett antal positiva effekter och det är definitivt inte farligt för ditt hår. Ge det ett test och se vad du tycker!

Vårda & sköt om ditt hår

Det är även viktigt att du sköter om och vårdar ditt hår på rätt sätt, använd ett bra schampo och balsam och tvätta ditt hår regelbundet, men inte för ofta. Klipp ditt hår regelbundet och ondvik för varmt vatten när du duschar. Torka det naturligt när du kan, och inte med en hårfön. Använd ett värmeskydd när du stylear det med olika verktyg. Borsta inte ditt hår när det är blött, det kan skada och slita ut ditt hår. Samt undvik att bleka det för ofta, då kan kemikalierna skada ditt hår och dess tillväxt, samt orsaka gult hår

Sammanfattning

Din hårbotten är det viktigaste organet som dina hårsäckar kommer i kontakt med, och därför är det ingen tvekan om att den absolut viktiga faktorn för att få ditt hår att växa snabbare är din diet. Att få i sig tillräckligt med protein och vitaminer genom en hälsosam diet är inte bara viktigt för din allmänna hälsa, utan även för ditt hår. Se även till att dricka tillräckligt med vatten under dagen för att dina organ ska fungera till sin maximala potential. När du äter mat innehållande rätt näring så stimuleras dina hårsäckar, då de tar näring direkt från blodet, och får därmed ditt hår att växa snabbare.

Leave a Comment