Varför går håret av? – Så förebygger du hårbrott

Det spelar ingen roll om det handlar om några få strån eller en rejäl bit, alla typer av hårbrott eller skadat hår kan vara stressande – och stress är en av huvudorsakerna till allvarligare och potentiellt permanent håravfall.

Naturligtvis kan det här ämnet vara väldigt ångestframkallande, men den positiva sidan är att det finns en skillnad mellan håravfall och hårbrott(Att håret går av), och det senare har mer att göra med våra stylingvanor och metoder, än större eller underliggande orsaker, vilket är bra.

I de flesta fall är att håret går av också reversibelt med några förändringar av de produkter du använder och hur du hanterar ditt hår. Om du upplever skador nu eller om du har gjort det tidigare ska du inte oroa dig. Här finns några hjälpsamma tips och behandlingsalternativ för dig.

Hur vet man om håret går av?

Det är ganska lätt att se om ditt hår är brutet eller om du tappar det. Hår som bara har fallit av kommer direkt från hårsäcken, så det kommer att vara ett helt hårstrå. Brutna hårstrån däremot är oftast fragment och små bitar av hårstrån som du kan upptäcka i handfatet eller golvet när du borstar eller kammar igenom.

Du kan också lätt upptäcka kluvna toppar och avbrott som är på gång, eftersom de enskilda hårstråna kommer att vara kluvna och ha ett trädliknande utseende. Brutet hår kommer också sannolikt att se torrt och matt ut och kännas grövre vid beröring.

Varför ditt hår går av

Det finns otaliga anledningar till att ditt hår bryts av, men det finns vissa hårtyper som är mer benägna att gå sönder. Att håret går av är ett stort problem, särskilt för dem med lockigare och grövre hårstrukturer, eftersom oljan som produceras av hårbotten inte kan nå hela längden på det lockiga hårstrået. Den spiralformade formen på hårstrået gör det särskilt svårt för de naturliga oljorna att ta sig långt ner i skaftet, vilket gör det naturligt utsatt för torrhet. Ju tätare lockarna eller spolen är, desto mer känsliga är de för att gå av. Åldrande och grått hår bryts också lättare av. Åldrande hår, särskilt grått och vitt hår, tenderar att vara grövre och motstår fuktupptagningen. Det har också förlorat sin elasticitet, vilket gör det mer sannolikt att håret går av

Vanliga orsaker till att håret går av

Skadat hår

Det är lite av en hönan eller ägget-situation, om ditt hår är skadat kommer det att orsaka brott, men skadat hår är… hår som har börjat gå sönder. Hårbrott kan lätt orsakas av skadat hår på grund av överdriven exponering för värme och kemikalier, så som blekning, som även kan orsaka gult hår. Ämnen som ändrar hårets naturliga färg eller textur kan förändra den skyddande barriären runt nagelband, märg och cortex. Enkelt uttryckt kan allt som förändrar ditt hårs naturliga struktur försvaga det allvarligt. 

För tighta hästsvansar och knutar

Hur mycket vi än älskar Bella Hadids snärjda ponny kan hårsnoddar också vara en vanlig orsak till att håret går sönder. Dina klassiska tyginlindade resårer sätter extra tryck på hårets nagelband och får hårstrån att falla ut när du drar av dem. 

Borstar håret när det är vått

Håret är mer elastiskt när det är vått, vilket gör det till en allvarlig orsak till hårbrott. Borstar som WetBrush eller Tangle Teezer hjälper till att lindra de flesta brott, men för att få minst hårfall ska du låta håret torka 50-70 % efter tvätt! 

Sällsynta orsaker som kan göra att håret går av:

Håret går av på grund av stress

Det finns en mängd bevis som visar på kopplingar mellan stress och håravfall, men det är också känt att stress kan leda till att håret går av.

Telogen effluvium är en vanlig typ av alopeci som orsakas av stress och som troligen är kopplad till hårskador. Denna typ av stress gör att dina hårsäckar går i vila, så hår som är mitt i en tillväxtcykel kan brytas av. Du kan också märka att gammalt hår faller ut. Att hantera din stress kan leda till friskare hår.

Håret går av på grund av vitaminbrist

Det ligger faktiskt mycket i det gamla talesättet “du är vad du äter”, särskilt när det gäller hår- och hudhälsa. Vissa näringsämnen hjälper ditt hår att växa och förhindra att det går av på grund av skador. Se till att du får i dig tillräckligt med zink, järn och folsyra i din dagliga kost. Tillräckligt med protein och antioxidanter (som finns i vegetabiliska livsmedel) kan också hålla ditt hår skadefritt. Vissa vitaminer kan också hjälpa till med hårväxten.

Håret går av vid graviditet

Under graviditeten ökar hormonnivåerna i kroppen. Ökningen av hormonnivåerna kan ha olika effekter på hårväxten och hälsan hos kvinnor. Under graviditeten förhindrar hormonförändringarna en regelbunden fällning av hår. Detta leder till att många kvinnor får tjockare och längre hår under graviditeten. Medan vissa kvinnor rapporterar om torrhet, kluvna toppar och att håret går av.

Graviditeten kan bidra till att håret går av eftersom den förhindrar att hårstrån som normalt skulle ha fällts av sig själva faller ut. Håret må vara långt, men om det skadas leder det till håravbrott, det vill säga att håret går av.

Vad ska man göra när håret går av? – Behandla håravbrott

Att åtgärda att ens hår går av är en lite knepig fråga. Det finns sätt att förebygga hårbrott och jämna ut håret medan du behandlar källan till skadan, men att faktiskt laga ett brutet hårstrå är inte möjligt. Du kan inte laga ditt hår som du kan laga en trasig dragkedja. Vad du däremot kan göra är att börja med att få en ordentlig trimning för att hjälpa till att jämna ut eventuella ojämna kanter. Tänk på en klippning som en av de ultimata snabba lösningarna på hårbrott.

När alla hårstrån har jämnats ut och du har en klar förståelse för vad som ledde till ditt brott från början kan du börja arbeta på en behandlingsplan. I de flesta fall innebär detta att du måste se över hur du återfuktar ditt hår, inklusive hur ofta och vad du använder för att göra det.

Förebygg håret från att gå av

För att förebygga att ditt hår går av kan du följa dessa tips:

  1. Håll håret återfuktat. En av de främsta orsakerna till att ditt hår bryts av kan vara att du inte tillför tillräckligt med fukt till ditt hår. Det är särskilt viktigt att följa den här regeln om ditt hår är lockigt eftersom det är benäget att bli sprött och brytas av. Ta dig tid att skämma bort ditt hår!
  2. Rikta dig mot kluvna toppar tidigt. Använd dagligen en förseglare för kluvna toppar. Se till att använda ett vårdande leave-in-balsam som hjälper till att släta ut och försegla kluvna toppar direkt efter att du har reder ut håret och som en uppfräschare för lockarna mellan tvättarna.
  3. Fläta upp håret innan du schamponerar det. När tvättdagen kommer, prova att sätta håret i jumbo-flätor och sedan schamponera för att minska trassel, vilket också kan leda till att håret går av.
  4. Var försiktig med värmen. Att föntorka och platt stryka håret regelbundet kan ta ut sin rätt på strängarna. Försök att förlita dig på värmefria verktyg som flexstänger eller hårrullar när det är möjligt. Om du absolut måste använda värme, se till att applicera ett värmeskyddande medel och använd sedan verktygen på en låg värmeinställning.
  5. Använd en fuktkräm före tvätt. Ge ditt hår en extra dos fukt på tvättdagen genom att mätta hårstråna med ett rikt balsam och låta det sitta i cirka 10 minuter innan du tvättar med schampo.
  6. Schamponera på rätt sätt. Det är inte bara viktigt att använda ett sulfatfritt schampo som inte har hårda, avskalande rengöringsmedel som torkar ut håret, utan det är lika viktigt var du använder det. När du behöver det ska schampo endast appliceras på hårbotten och inte på hårstråna. Även om du kan ha överflödig produktansamling på dina hårstrån kommer majoriteten av den att finnas i hårbotten. Den resterande rengöringen som hamnar på hårstråna när du tvättar räcker för att bryta ner all smuts och produktrester på resten av håret. Generellt sett är det viktigt att hitta ett schampo med fuktgivande ämnen för din hårtyp för att skydda hårstrået och rengöra hårbotten.

Nackhår som går av

Det finns ett antal möjliga orsaker till att håret bryts i detta känsliga område på huvudet, och dessa kan vara aktuella.

Stramma frisyrer: Är du beroende av hästsvansar och knutar? Det är sant att de är de perfekta enkla frisyrerna för att få håret ur ansiktet, men med bekvämligheten kan det komma en stor nackdel: brott. Byt ut dina stramare frisyrer mot lösare frisyrer, så att din hårbotten och hårlinje får en paus från spänningen. Undvik också hårbandet med elastiska band och välj mjukare alternativ.

Ständig ansträngning: Vi vet hur mycket ansträngning (och oundvikliga dragningar och utjämningar) som måste ha lagts ner för att skapa den fantastiska, eleganta frisyren, men att förlita sig på tunga geler och konstant borstning för att jämna ut kanterna orsakar onödiga spänningar längs hårlinjen, vilket sannolikt leder till slitning och att håret går av.

Hår som går av vid olika platser på huvudet

Håret går av vid hårfästet eller luggen

Trasiga hårstrån längs hårfästet, eller luggen kan vara förödande för håret, särskilt när de fortsätter att brytas av innan de någonsin får chansen att växa ut helt. Hår längs hårfästet och luggen är vanligtvis delikatare och något svagare, vilket gör dem sårbara för skador. Föga förvånande kommer värmestyling på första plats på listan över de onda mönstrena att bryta. Platänger och en varm inställning på hårfönen är en vanlig bov när det gäller att bryta sönder håret längs hårlinjen. Kemikalier är tyvärr också fienden till hälsosam hårväxt, särskilt om du lägger flera i olika steg i din hårfärgnings- och stylingrutin. Vad gäller andra vanliga misstag att undvika? Högst upp på listan är “att dra tillbaka håret för hårt”. Det kan ge onödig belastning på håret, och om det görs regelbundet kan det leda till upprepade hårbrott.

Hår som går av i mitten eller uppe på huvudet

Att håret går av vid mitten, eller uppe på huvudet är ett resultat av en kombination av dålig hårvård och miljöskador. Orsakerna är främst:

Du borstar håret för hårt – Ofta är håret närmare hårbotten grövre än resten av håret. För att styla det kanske du borstar eller drar i det för hårt. 

Miljöskador – Sol, vind, regn, föroreningar och allt annat som finns där ute. Ständig exponering gör ditt hår mer poröst och därmed mer benäget att gå sönder. 

Hårtillbehör – Det är i kronan som du placerar dina hårspännen och knyter dina hästsvansar. Många gånger när du knyter upp ditt hår kan du observera att mycket hår fastnar i gummibandet och leder till att det går sönder. 

Värmestyling – Du vet förmodligen att värmeverktyg inte nödvändigtvis är bra för ditt hår. 

Sjukdomar som gör att man tappar hår

Alla våra dermatologvänner bekräftade att  ibland kan att håret går av vara en indikation på ett underliggande hälsoproblem. Sköldkörtelrubbningar och genetiska tillstånd i hårstråna kan bidra till hårskador och hårbrott, liksom näringsbrister orsakade av en obalanserad kost eller oordnade matvanor. Svamp i hårbotten och (främst bakteriell) follikulit också kan ligga bakom att håret går av. I dessa situationer är det naturligtvis viktigt att konsultera en läkare för att korrekt identifiera problemet.

Stress är också ett hälsoproblem och ja, det kan påverka ditt hår också. Ökade nivåer av stresshormoner – främst kortisol – stör hårets cykel. Så om jobbet är superhektiskt eller om du går igenom en känslomässigt traumatisk händelse och du upplever hårbrott, kanske du vill prata med din läkare om huruvida stress är ditt huvudproblem eller inte.

Produkter för hår som går av

Det finns vissa hårvårdsprodukter, som förhindrar att håret går av. De flesta av dem hjälper till att bygga upp håret inifrån och ut, oavsett om det är genom att tillföra fukt eller fylla på vissa proteiner som kan göra det svagt. 

Generellt för att undvika att håret går av, bör du ha produkter som innehåller ingredienser med hög återfuktning som gör att det skyddande lagret förblir intakt så länge som möjligt, vilket i sin tur minimerar torrhet och därmed att håret går av, så som argan- och solrosfröolja. Med det sagt, att skydda ditt hår handlar lika mycket om att skippa skadliga ingredienser som att välja skyddande sådana Om du upplever att håret går sönder eller går av, undvik schampon som innehåller starka rengöringsmedel eller andra potentiellt uttorkande ingredienser (som salicylsyra) som kan torka ut håret. Vissa väljer också att undvika sulfater, som kan vara ett hårdare rengöringsmedel

Bästa schampot för hår som går av

redken extreme schampoo 500ml

Redken Extreme Schampo

 

Bästa balsamet för hår som går av

oribe resilience conditioner 200ml

 

Hårmask för hår som går av

kerastase curl manifesto 200ml

Sammanfattning

Att håret går av kan vara frustrerande. Den goda nyheten är att de flesta bakomliggande orsakerna kan åtgärdas. Om du fortfarande upplever hårbrott efter att ha gjort förändringar i din kost och hårrutin kan det vara dags att träffa en läkare för att utesluta eventuella underliggande medicinska problem.

Leave a Comment