Gult Hår Efter Blekning? –  Få bort gula och orange toner i håret

Vill du ha en isig blond ton och bli av med ditt gula hår som uppstod efter en blekning? Detta är ett väldigt vanligt problem när du blonderar håret hemma. Om du är ute efter platina- eller ask-blont hår, kan de gula och orange tonerna helt förstöra looken du går för. Beroende på din ursprungliga hårfärg kan det tyvärr vara en utmaning att fixa dem. Det finns flera sätt att fixa gult hår efter blekning, även för envisa slingor som inte försvinner helt. Fortsätt läsa för att lära dig att förhindra och fixa gult hår när du bleker håret eller tonar håret hemma.

Varför får man gult hår efter en blekning?

De flesta människor kan inte få platinablont hår bara genom en blekning eller användning av hårfärg. Detta beror på att alla pigment måste tas bort från håret för att nå den där perfekta platinablonda färgen. Detta görs bäst genom att använda en hårtoning, silverschampo, eller en hårinpackning med färgpigment efter att du har blekt håret. Blekmedel tar bort pigment från håret, men samtidigt försvagar det håret, så att gå direkt från mörkt hår till blont är ofta för riskabelt. När blekningsprocessen pågår, blir håret flera olika grader av orange och efter ett tag gult, blekgult och nästan vitt. 

Om ditt hår är naturligt brunt eller svart, är de röda och mörka pigmenten i håret nästan omöjliga att eliminera med endast blekmedel, och du kommer därmed att få gula och guldiga toner i håret och/eller ett mycket skadat hår. 

Om du har fått gult hår efter du har blekt ditt hår, så kan det beroende på porositeten och tjockheten i ditt hår, vara en övergripande gul färg eller så kan det begränsas till vissa områden på ditt huvud. Det är viktigt att vara försiktig så att du inte bleker håret igen för att försöka bli av med det gula eftersom du då kan få en mer kemisk-aktig och skadad frisyr, där håren går av, istället för glänsande och fina platinalockar. Styrkan på ditt blekmedel har också en påverkan på slutresultatet. Därför är det bättre att prova alternativ till blekning först, för att se om du på så sätt kan fixa det gula utan att skada håret.

Ditt hår måste vara tillräckligt ljust för att produkter så som silverschampo ska kunna göra sitt jobb. Om ditt hår ännu inte är på önskad ljushetsnivå kanske du vill använda ett blekmedel igen för att få det lite ljusare, men var försiktig så du inte bleker det för länge eller för mycket så det blir skadat. Ibland måste du bleka håret till en ljusare nivå för att sedan applicera en toning för håret så att det blir mörkare och tar bort den återstående gula färgen,

Även om du har gjort håret professionellt hos en frisör kan det gula i håret dyka upp efter några tvättar eftersom toningen som användes för att ta bort de oönskade gula tonerna försvinner efter ett tag. Speciellt om man tvättar håret för ofta. Silverschampo och toningsprodukter för håret är den bästa vännen till alla blondiner som vill hålla sin färg ljus och inte gult eller kopparfärgat.

Hur får bort gult hår utan att skada det

Det första steget för att fixa och laga blekt hår är att undvika ytterligare skador. Blekt hår är mycket poröst och saknar protein. Om du fortsätter att applicera toningar så kommer du så småningom att bränna ditt blekta hår. Om du vill fixa gult hår efter blekning, kan en konditioneringsmask/hårinpackning med lila färgpigment vara en icke-skadlig lösning som är värd att prova.

Det är också viktigt att välja rätt toning för din hårfärgsnivå och den önskade blonda hårfärgen du vill ha. Det finns lika många blonda hårfärger som det finns blondiner, och även om du kanske tror att problemet är att håret blir gult, kanske din faktiska fråga är slitet och skadat hår istället. 

För att fixa blekt hår måste du först se till att det har lyfts till rätt nivå: Du får inte platinablont hår från nivå 7, det är både omöjligt och väldigt skadligt för håret. Försök att titta på håret och bestäm först om det ser ut som en banangul färg, som färgen inuti skalet på en banan, eller om det ser mer ut som gammalt guld eller koppar. Om det är det första, perfekt, du behöver bara använda en lila toner eller silverschampo/balsam för att fixa det. Om det är det senare behöver du en en mer blå-lila toning istället.

Tänk på porositeten på ditt hår också. När du försöker fixa blekt hår som har blivit gult eller koppar-färgat måste du vara försiktig så att du inte lägger till för mycket toning eller lämnar det i håret för länge. Om du gör det kan ditt hår absorbera för mycket toning och bli grå- eller grön-aktigt istället. Detta händer ofta med människor som har mycket mörkt hår och bleker det till ljusblont eller platina direkt. Håll ett öga på toningen när det utvecklas och anpassa dig därefter, det är bättre för ditt hår att tonas två gånger än att tvätta med bakpulver för att ta bort ett överskott av hårprodukter.

Neutralisera orange eller gula toner i hår

Om du har bestämt dig för att du ska fixa ditt gula hår hemma själv, använd en hårtoning. Toning blir lite mer komplicerat och djupgående, så försäkra dig om att du förstår vad du behöver innan du kastar dig in och slänger något annat på ditt hår. För att motverka en oönskad hårfärg, bör du använda en hårtoning med MOTSATT färg för att neutralisera färgen i håret.

  • För att motverka gula toner i håret så krävs det en lila färg. – (Lila är motsatsen till gul)
  • Orange eller koppar-färgade toner i håret motverkas med BLÅ pigment i silverschampo eller en lätt blå hårtoning. (Blå är motsatsen till Orange/Kopparfärg)
  • För att neutralisera rött hår ska du använda GRÖN – (Grön är motsatsen till röd)

Vad är en hårtoning och vad gör den?

En toning för håret är en produkt som är utformad för att ta bort oönskade färger i håret, fylla i områden med överdriven tjockhet samt ge ditt hår en fin glans. När blekmedel lyfter fram färgen, så fixar en toning de oönskade kopparfärgade och röda undertonerna och ger dig det perfekta askblonda eller platinafärgade håret som du är ute efter. Detta kallas för tvåprocessfärg. En toning kan vara en permanent eller semi-permanent färg som har rätt undertoner för att slå ut de gula tonerna i håret. I ett redan blekt hår rekommenderas det dock att använda semi-permanenta färger eftersom de är mindre skadliga för håret.

Var dock noga med att inte överdriva och använda hårtoning för mycket eller för länge, då kan slutresultatet bli grönt eller lila hår. 

En toning är dock inte alltid nödvändig: om du har naturligt blont hår kan en permanent hårfärg i platina vara allt du behöver, utan att ens behöva använda dig av blekmedel. Men om du har mörkt hår, kommer blekmedel att ljusa upp ditt hår en viss grad, vilket gör att den permanenta hårfärgen skapar det önskade blonda resultatet. Semipermanenta toningar tvättas vanligtvis ut från håret efter cirka 2 till 8 veckor, beroende på hur ofta du tvättar håret. Medan en permanent toning eller hårfärg håller i sig mycket längre.

Gult hår till askblont hår hemma

När du bestämmer dig för hur du ska tona gult hår till askblont hår, kan du först använda ett silverschampo. Eftersom lila är motsatsen till gult på färgspektrumet drar schampots lila pigment ut den gula mässingen från det blonda, neutraliserar de oönskade tonerna och får din färg att se svalare, friskare och mer livfull ut. Det vill säga askblont! Det är simpelt att göra hemma och du behöver inte gå till en frisör

Kan du tona ditt hår hemma?

Ja, det finns diverse hårprodukter som säljs i stormarknader och skönhetsbutiker som du kan använda hemma, de kan vara mycket användbara eftersom de sätter färg på ditt hår vilket slår ut de gula och kopparfärgade tonerna i håret. Du kan också använda en permanent eller semi-permanent hårfärg men de har ibland oväntade resultat eftersom undertonerna inte är tydliga och du kan därmed försöka överkorrigera med oönskade blå eller gröna toner i håret. Detta händer ofta på just orange hår, speciellt om du väljer en toner som är för grön kontra mängden orange i håret.

Hår som har blivit blekt är mycket mer poröst än vanligt, vilket innebär att till och med en semi-permanent hårfärg(utan ammoniak) kan ta längre tid att tvätta ut eller i vissa fall att det inte går att tvätta ut alls. På grund av detta är det väldigt viktigt att vara medveten om hårfärg-skalor och färgkoder så att du kan välja ett färgämne som färgar ditt hår utan att lägga till oönskade övertoner eller göra håret för mörkt.

Nyansering mot gult hår

Med nyansering mot gult hår menas att man lägger en liknande färg på håret, kring det gula, så det inte framstår som lika gult. Det är en mer temporär lösning och kräver ett bra öga för färger och hur de kompletterar varandra

Silverschampo

Ett säkrare alternativ för att fixa gula toner efter en blekning är att använda sig av silverschampon och balsam. Vissa är utformande för att användas en gång i veckan eller till och med varje dag, men de flesta går bra att använda när du märker att ditt blonda hår börjar tappa sin lyster eller blir lite gult. Var dock noga med att inte ha för länge så att slutresultatet inte blir ljuslila hår.

Rekommendar: Milk Shake – Silver Shine

Askblont hår

Sammanfattning

Gult hår orsakas av färgpigment i håret som inte försvinner vid en blekning. Alla pigment i håret måste bort för att uppnå det perfekta blekta håret, det är oftast väldigt svårt att eliminera dessa pigment med bara blekmedel och det krävs oftast en hårtoning, silverschampoo, eller inpackning med färgpigment för att ta bort alla gula eller röda pigment.Var försiktig och följ anvisningarna på paketen så du inte har i det för länge eller för ofta, då kan du skada ditt hår.

Ha din nuvarande hårfärg och dess nivå på färgskalan i åtanke, de som har gått från blont hår till gult har lättare att åtgärda problemet, jämfört med de som har blekt håret direkt från mörkt hår till blont.

När du väl uppnått din ideala blonda hårfärg så är det viktigt att du bibehåller den med regelbunden användning av någon av de nämnda hårvårdsprodukter. Silverschampoo är oftast mest bekvämt då det är mer produkt för pengarna och inte är så komplicerade att använd. Om du är osäker ska du alltid rådfråga en frisör som specialiserar sig på hårfärger.

Leave a Comment