Elektriskt & Statiskt hår

Statiskt och elektriskt hår, frissigt hår och flygande hårstrån är något som vi alla utsätts för, särskilt under vintern.  För att bättre förstå hur du kan bli av med statisk elektricitet i ditt hår så måste du veta lite mer om vad som orsakar det.

Varför får man elektriskt och statiskt hår?

Statiskt hår uppstår när håret bygger upp en elektrisk laddning, vilket innebär att det har fått extra elektroner tack vare friktion eller en förändring i luftfuktigheten. Det gör att hårstråna stöter bort varandra, vilket gör håret frissigt och svårt att styla. Dessutom kan elementen, brist på fukt i luften och uppvärmda inomhusmiljöer förvärra statiskt hår.

Vanliga orsaker till elektriskt hår

Elektriskt och statiskt hår på vintern

Eftersom vinterluften ofta har låg eller ingen luftfuktighet är statisk elektricitet ofta värre under säsongen (vatten är en bra energiledare, så ju högre luftfuktighet, desto mindre statisk elektricitet). Och de där mössorna som vi bär på vintern för att hålla oss varma? De förvärrar också den statiska elektriciteten, eftersom de skapar friktion och bygger upp statisk elektricitet när vi tar av och på dem under dagen.

Elektriskt hår efter färgning

Om du har statiskt hår efter en färgning så kan det bero på att du genom att färga håret har gjort det lite torrare än det normalt skulle vara. Vanligtvis skyddas vårt hår från statisk elektricitet av de naturliga oljorna som produceras i hårbotten. Väteperoxiden i hårfärger gör att dessa oljor och hårets naturliga fukt kan sugas bort. Detta problem är lätt att åtgärda, leta efter ett schampo och balsam som främjar en mjuk och glansig look, vilket hjälper till att ersätta hårets oljor och fukt (och hjälper även till att maskera kluvna toppar).

Elektriskt hår efter användning plattång

Att få statiskt och elektriskt hår efter du plattat det är vanligt förekommande, om du använder en plattång för att platta till håret så sträcker du ut hårstråna och torkar ut håret, vilket ger upphov till statiskt, torrt, och skadat hår.

Här är några enkla och effektiva sätt att undvika statiskt hår efter att du har plattat det:

 1. Låt håret torka helt och hållet innan du börjar platta det:

Detta är en av de mest avgörande sakerna att komma ihåg innan du plattar håret. Ditt hår måste vara helt torrt (inte ens fuktigt) innan du börjar använda något värmestylingverktyg på det. Detta kommer att hjälpa till att förhindra statiskt hår.

 1. Använd alltid en värmeskyddsspray eller ett serum:

Statiskt hår är ett vanligt tecken på överdrivet torrt eller skadat hår och värmestyling förvärrar tillståndet ytterligare. Det är viktigt att du använder en värmeskyddsspray eller ett serum innan du börjar platta det. Detta skapar en barriär mellan det heta verktyget och ditt hår och hjälper till att hålla den naturliga fukten i håret intakt.

 1. Välj ett plattjärn eller en plattång med skyddande beläggning:

Håll utkik efter hårplattor med skyddande beläggning på dem. Detta är särskilt användbart för att kontrollera statiskt hår.

 1. Applicera ett serum eller en olja efter plattången:

När du har riktat håret är det viktigt att du applicerar en återfuktande produkt direkt. Du kan applicera ett serum, hårolja eller mousse. Detta kommer att hjälpa till att återfukta ditt hår efter värmebehandlingen och återställa glansen och minska den statisk elektriciteten i håret.

Elektriskt hår som gravid

Under graviditeten upplever många elektriskt, statiskt, samt torrt hår på grund av de hormonella förändringarna som sker i kroppen. För att motverka det elektriska håret när man är gravid bör man försöka undvika syntetiska material, använda en återfuktade hårinpacking, samt att undvika att borsta håret för mycket.

Elektriskt hår av svinborste

Svinborstar är kända för att orsaka elektriskt hår på grund av friktionen mellan borsten och håret. Därför bör du undvika att använda en svinborste om du ofta drabbas av statiskt hår, använd istället borste med mjukare borststrån, eller en kam, helst av metall.
Hår med statisk elektricitet

Hur får man bort elektriskt eller statiskt hår

Det krävs inte mycket för att bli av med statisk elektricitet i håret. Du har nog redan några av dessa lösningar hemma som du kan prova direkt.

Tips för att bli av med statisk elektricitet

 • Gnugga försiktigt håret med en torkduk. Du kan dra den över din borste eller kudde innan du går och lägger dig för att bli av med statisk elektricitet.
 • Applicera hårspray eller ett leave-in-balsam. Detta kan hjälpa till att återfukta dina hårstrån och minska statiska och flygande hårstrån.
 • Applicera återfuktande ansiktskräm på statiska hårtoppar. Fuktkrämen kan hjälpa till att smörja håret, samtidigt som den tillför positiva laddningar. Fuktgivande produkter brukar hjälpa till att minska statisk elektricitet samtidigt som de skyddar ditt hår och hjälper till att minimera hårbrott.
 • Ta lite vatten på dina fingertoppar och släta sedan ut dem över ditt hår. Detta återställer balansen mellan positiva och negativa laddningar.
 • Använd ett statisk skydd, som det du kan använda på din tvätt. Spraya på din borste och kamma igenom flygande hårstrån. På så sätt kan du applicera en antistatisk produkt på de områden som behöver det i stället för att tynga ner hela håret.

Motverka statiskt och elektriskt hår

Nyckeln till att förhindra och motverka statisk elektricitet är att använda hårvårdsprodukter som kan bidra till att ge positiva laddningar till håret, och som samtidigt håller det mjukt och återfuktat.. Många gånger handlar det om produkter som innehåller aminosyror – de är positivt laddade proteiner.

Följande tips kan också förebygga statisk elektricitet i ditt hår:

 • Minska torrhet med en återfuktande balsam. Torrt hår är mer benäget för statisk elektricitet. Leta efter balsam eller inpackningar som innehåller oljor eller smörer, så som kakaosmör eller sheasmör  för att hjälpa till att binda fukten.
 • Använd en metallkam. Dessa typer av kammar leder elektricitet, vilket hjälper till att avlägsna elektriska partiklar från ditt hår och kammen. Plastkammar kan faktiskt öka din statiska elektricitet eftersom de inte leder elektricitet.
 • Välj naturliga fibrer i huvudbonader. Välj mössor, hårband och halsdukar av bomull, silke eller ull. Dessa håller inte fast elektriska laddningar lika bra som syntetiska fibrer gör. Försök att undvika nylon och polyester, som är mer benägna att framkalla statisk elektricitet, de är även tyger är sämre för ditt hår och din hud
 • Använd inpackningar eller hårmaskar för att hålla håret återfuktat. 

Huskur mot statiskt och elektriskt hår

En huskur för att förebygga elektriskt hår är att använda en liten mängd kokosolja, eller olivolja i håret. Oljan hjälper till att släta ut håret och minska den statiska elektriciteten, du kan också prova att använda en sprayflaska med vatten och några droppar äppelcidervinäger, och spraya i ditt hår och massera in i topparna, vilket också kan hjälpa att minska den statisk elektriciten i håret. Du kan även prova att applicera risvatten i håret, det kan reda ut tovor samt gör ditt håret mjukare och lenare.

Produkter mot statiskt och elektriskt hår

Det finns flera produkter på marknaden som kan hjälpa till att minska statiskt och elektriskt hår, till exempel antistatiska sprayer och återfuktande hårinpackningar och oljor, eller serum som innehåller ingredienser som har en mjukgörande effekt.

Balsammetoden mot hår med statisk elektricitet

Balsammetoden är en hårvårdsrutin där man bara använder balsam för att tvätta håret istället för schampo. Metoden kan hjälpa att minska statisk elektricitet i håret, eftersom balsam innehåller ingredienser som har en mjukgörande effekt på håret, samt reder ut eventuella tovor i håret som minskar friktionen mellan din hårborste och ditt hår.

Sammanfattning

Statiskt och elektriskt hår, frissigt hår och flygande hårstrån är vanliga hårproblem, speciellt under de kalla månaderna. Statiskt hår uppstår när håret bygger upp en elektrisk laddning. De främsta orsakerna till statiskt hår är låg luftfuktighet, friktion, brist på fukt och uppvärmda inomhusmiljöer. Statiskt och elektriskt hår kan också vara ett resultat av hårfärgning eller användning av plattång. Tänk på att använda återfuktande hårprodukter, så som oljor eller serum. samt en hårinpackning eller hårmask ibland för att hålla ditt hår mjukt och återfuktat. Försök också att undvika syntetiska tyger i dina mössor eller hårband.

Leave a Comment