De sämsta tygen för din hud

Huden är trots allt vår kropps största organ. Så att behandla det väl och skydda din hud är otroligt viktigt. Det inkluderar även vad din hud kommer i kontakt med på en daglig basis, det vill säga, dina kläder. 

Det är väldigt svårt att undvika alla tyger som anses vara dåliga för din hud, men att veta vilka som är värst, kan hjälpa dig att ta beslut när du shoppar kläder. Därför har vi tagit reda på vilka tyger och material som är mest skadliga eller dåliga för din hud. Läs mer för att lära dig om vilka tyger du bör undvika, alternativt vilka tyger som är bra för din hud eller hår.

Ull

Vissa tyger kan göra så att det sticks eller kliar på din hud, speciellt om du är extra känslig eller har eksem. Ull är definitivt ett av de tygerna. Att ha på sig ull kan förvärra ditt eksem, eller irritera din hud.

bambu tyg dåligt för huden

Bambu

Bambu som tyg ses ofta som ett supermjukt, och smidigt tyg. Men i sin naturliga form, som hittas i naturen, så är bambu stelt och grovt. Enligt forskning från klädesföretaget Patagonia, så är processen som förvandlar bambu till sin mjuka form (Rayon), en process som släpper ut många skadliga kemikalier, så som koldisulfid, natriumhydroxid och svavelsyra. Inget man vill ha mot sin hud dagligen med andra ord.

Syntet-tyger

Grön balklänning i polyester

Balklänningar som denna må vara snygga, men de är inte nödvändigtvis det bästa valet för din hud.

Syntet-tyg är en bred kategori som innehåller många av de värsta bovarna mot din hud. Människo-tillverkade tyg, så som akryl, rayon, nylon, och polyester, är exempel på tyger som inte hittas naturligt, och de behandlas med stora mängder skadliga kemikalier under produktionen. Förutom kemikalierna, så andas dessa tyger inte, vilket betyder att de fångar upp kroppsodörer och svett. Bakterier i svett lever på kemikalier, vilket dessa syntetiska tyger inte kan absorbera, därmed skapar de en miljö där bakterier kan frodas.

Polyester

Polyester är en syntetisk fiber, men dess råmaterial kommer fortfarande från naturen. Det mesta av polyester tillverkas och är gjort av petroleum, en naturlig icke-förnybar resurs. Polyester pekas ut som det absolut värsta tyget för huden. Många upplever också att polyester kliar på huden. För att förtydliga så är polyester i sig inget som gör att det kliar, däremot kan man vara allergisk mot polyester och därmed uppleva klåda.

Skrynkelfria tyger

Alla tyger som är gjorda för att vara skrynkelfria, får sin egenskap från en kemikalie som heter formaldehyd. Vi rekommenderar att du håller istället stryker dina kläder än att använda skrynkelfria tyger.Vintage kläder kan vara dåligt för din hud

Köper du vintage kläder i andrahand, vilket blir mer och mer populärt så bör du vara försiktig. Gamla kläder, som har varit förvarade i miljöer som inte är fria från damm, och samtidigt inte blivit tvättade på åratal, kan de innehålla flera år av damm, och annat smuts som kan irritera din hud. Därför bör du alltid tvätta dina vintagekläder köpta i andra hand noggrant innan användning.

CE-Märkning / Textilmärkning

CE-Märkning, som står för Conformité Européenne, vilket betyder att produkten i fråga stämmer överens med aktuell EU-lagstfitning, är något som de flesta hört talas om. Det innebär att produkten uppfyller de hälso-, miljö- och säkerhetskraven som krävs inom EU. Kläder har en liknande benämning, så kallat Textilmärkning, som innebär att om du vill sälja textilprodukter i EU måste de uppfylla EUs krav på märkning. Textilerna kräver en etikett som anger vilka textilfibrer som använts, och vad de består av, samt huruvida det kommer från djur.

Tyger som är mest skonsamma för din hud

Som vi gått igenom i artikeln, så är tyger och material skapade av människan de värsta för din hud, därmed är de tyger som är bäst eller mest skonsamma för huden därmed naturliga tyger. Tyger så som bomull, kashmir, merinoull, silke, linne och hampa är de bästa tygerna för din hud. Om din hud lätt blir irriterad, så bör du vara vaksam efter dessa tyger i din garderob.

Silke bra för håret

Silke, vars naturliga egenskaper gör det till ett väldigt slät och fint tyg, minskar friktionen i ditt hår. Därför kan silkeskuddar vara bra för ditt hår när du sover, den minskade friktionen förhindrar klyvade toppar, skador på håret, och tovor. Silkestyget tillåter ditt hår att glida utan ansträngning och skador.

Leave a Comment