Frissigt hår – Så blir du av med det hemma

Om du lider av frissigt, torrt hår vet du hur frustrerande det kan vara att tämja det. Men vad är det egentligen, och vad orsakar frissigt hår i första hand? Här får du även tips på hur du behandlar och motverkar det med enkla tips!

Vad är frissigt hår?

Frissigt hår är en effekt av att olika individuella hårfibrer löper i flera olika riktningar, vilket är anledningen till att frissigt hår känns grovt. Som ett resultat ser håret torrt och frissigt ut i stället för slätt och definierat,

Orsaker till frissigt hår

Det finns flera faktorer som orsakar frissigt hår, men de primära är

  • Miljön, till exempel luftfuktighet. Hårfibrer fungerar som svampar och när de utsätts för fukt bryts de hydrofoba bindningar som skapats med stylingprodukter när fukten rör sig in och ut ur hårfibrerna. 
  • Sedan har vi själva hårfibrernas diameter. Som vi lärde oss tidigare är frissighet feljusterade hårfibrer och ju tjockare hårfibrerna är, desto svårare är det att forma om och rikta om dem.
  • Den tredje orsaken är relaterad till hur lockigt en persons hår är. Ju mer lockigt håret är, desto större är utmaningen att justera hårfibrerna.
  • Skador på håret – Orsakat av kemiska hårfärger, hårblekning, värmeskador – Detta kan även leda till att håret går av.

Frissigt hår uppe på huvudet

Kort frissigt håruppe på huvudet, eller nära kronan på huvudet kan bli ett irritationsmoment, särskilt i sommarvärmen när luftfuktigheten är hög. Det kan vara ett tecken på värmeskador och överanvändning av produkter.

Behandla och få bort frissigt hår hemma

Du kan behandla och få bort problemet med frissigt hår genom att använda fuktgivande och reparerande produkter som motverkar frissighet. 

 • Använd en handduk i mikrofiber eller en bomullst-shirt för att torka håret.

Din handduk kan också bidra till frissighet eftersom den kan göra hårstråna grova. Istället för att torka håret med en vanlig frottéhandduk, byt till en handduk i mikrofiber eller en bomulls t-shirt. Mikrofiberhanddukar är tillverkade av finare fibrer – vilket innebär mindre friktion och mindre hakar i håret.

 • Välj ett konditionerande schampo

Schamponeringar kan ibland vara för uttorkande. Det är viktigt att se till att du har rätt schampo och balsam – ett fuktbaserat schampo och balsam är bäst.

 • Använd Leave-In Conditioner/Leave-in Balsam

Leave-in balsam är ett annat, mindre tungt sätt att återfukta håret, men på en mer regelbunden basis. Du kan använda ett leave-in balsam dagligen om du har extra torrt hår som behöver stöd. Eller så kan du använda det några gånger i veckan. Leave-in-balsam innehåller naturliga oljor, som avokadoolja eller kokosolja, samt glycerin för att bilda en skyddande barriär på ditt hår mot skador. Observera att leave-in-balsam är mer effektiva för att förhindra ytterligare skador än för att reversera skadorna. 

 • Tämj håret med en bredtand kam(Widetooth Kam)

Om du använder fel borste kan du göra hårstråna grova och skapa frissighet. Använd aldrig en borste med vildsvinsborstar för att borsta vått hår. Använd i stället en borste som är utformad för vått hår. Kammarr med breda tänder är ideala för hår med frissighet eftersom de har mer utrymme för håret att passera, vilket hjälper till att förhindra att håret går av eller sönder.

 • Använd en hårmask för att ge håret näring och få bort frissighet

Hårmasker fungerar för alla hårtyper och är ett bra sätt att bekämpa frissighet genom att skapa en barriär som hjälper till att försegla viktig fukt. Leta efter en hårmask med avokadoolja för att släta ut svår-stylat frissigt hår.

För att få bort frissigt hår krävs det mycket återfuktning. Olivolja är känt för att återfukta håret.

I århundraden har kvinnor i asien använd risvatten som en hårbehandling, det innehåller otroligt mycket vitaminer som kan bland annat reda ut tovor och trassel,

Motverka frissigt hår – 5 saker att undvika

Frissigt hår uppstår när alla de olika individuella hårfibrerna löper i flera olika riktningar – Här är några tips som du kan tänka på i ditt vardagliga liv

 • Undvik att använda en frottéhandduk för att torka håret. Handdukar av tyg kan ge håret skadlig friktion. Istället för att torka håret med en frottéhandduk kan du lufttorka håret eller använda en mikrofiberhandduk.
 • Undvik att använda en hårborste med traditionell borst. Vissa hårborstar kan skada håret och leda till frissighet. Byt till en widetooth-kam för att förhindra att håret går sönder.
 • Undvik att använda en gammal hårfön. Traditionella hårtorkar använder varm luft för att snabbt torka håret. Överdriven värme kan skada ditt hår och leda till frissighet. Välj i stället en jonisk hårtork för att minska skadorna när du torkar håret.
 • Undvik att tvätta håret varje dag. Att tvätta håret för ofta kan tömma ditt hår på fukt och höja hårskiktet, vilket båda bidrar till frissighet. Tvätta i stället håret 2-3 gånger i veckan för att förebygga frissighet.
 • Undvik långa och varma duschar, överdriven exfoliering och heta verktyg som traditionella hårtorkar och plattjärn för att förhindra frissighet.

Frissigt hår hos barn

Även barn kan få överdrivet frissigt hår, precis som vuxna har det samma orsaker, tänk på att inte tvätta håret för ofta, samt att inte använda för mycket värme-verktyg. Men i vissa fall kan det bara bero på klimatet.

Frissigt hår i klimakteriet

Är du en av de kvinnor som drabbats av drastiska hårförändringar efter klimakteriet? Detta beror på att klimakteriet gör att dina östrogennivåer minskar, och östrogen är ett hårvänligt hormon, som bland annat gör att håret växer snabbare. Östrogen hjälper till att hålla ditt hår vackert och sagolikt, men när det minskar blir håret tunnare, torrare och skörare, vilket leder till frissigt hår.

Sammanfattning

Det finns fyra primära faktorer som orsakar frissighet: miljön, hårfibrernas diameter i sig själva, locknivån och mängden skador. Undvik att skada ditt hår med de vanliga bovarna: Överdriven tvättning, värme, aggresiva borstningar, för mycket blekning(som även kan orsaka gult hår) och se till att ta hand om ditt hår med återfuktande produkter.

Det bästa sättet att bli av med frissigt hår är att använda rätt hårprodukter för din hårtyp. Leta efter fuktbaserade schampon och balsam samt produkter som möjliggör antifrissbehandling. Att sänka mängden värme och friktion som dina hårfibrer utsätts för gör också att du blir av med frissighet. Se till att torka håret med antingen en jonisk hårtork eller en mikrofiberhandduk. Att använda kallt vatten i håret hjälper också till att bli av med frissighet.

Leave a Comment