Olivolja i håret – Är det bra för mjäll och hårväxt? 

De flesta känner igen olivolja som en vanlig ingrediens för matlagning, men på senare år har denna köksvara blivit populär inom hår- och hudvård, precis som risvatten för håret

Här är tre potentiella fördelar med olivolja för håret samt riskerna med att använda den.

Fördelar med olivolja i håret

  1. Återfuktar håret

Olivoljans kemiska sammansättning visar potential för en fuktgivande effekt när den appliceras på hår eller hud. Detta beror på att olivolja innehåller:

  • Oljesyra, som är ett mjukgörande medel med mjukgörande och fuktgivande egenskaper. Olivoljans höga innehåll av oljesyra anses bidra till att återfukta håret genom att tränga in i hårstrået för att återställa fukten
  • Squalan är en annan typ av mjukgörande ämne som är populärt i hudvårdsprodukter på grund av dess förmåga att återfukta huden. 
  1. Hjälper till att förebygga kluvna toppar

De återfuktande egenskaperna hos olivolja kan också hjälpa till att stärka håret och öka dess elasticitet, vilket hjälper till att förebygga att håret går av(hårbrott) eller kluvna toppar. Även om olivolja kan hjälpa till att mjuka upp håret och hålla det friskt är det bästa sättet att hantera kluvna toppar att klippa håret regelbundet för att ta bort eventuella brott. 

  1. Kan hjälpa till att stimulera hårväxt

Vissa hävdar att olivolja får håret att växa snabbare, men uppgifterna om detta är begränsade. Men olivolja innehåller E-vitamin, vilket kan hjälpa till att släta ut håret och minska frissighet som ger ett utseende av hårväxt

Hur man använder olivolja i håret

Om du vill prova olivolja för ditt hår rekommenderas det att du applicerar kallpressad extra jungfruolivolja i hårspetsarna, inte i hårbotten. Den exakta mängden olivolja som ditt hår behöver varierar från person till person, men det behövs inte mycket. Du bör använda precis tillräckligt mycket för att arbeta in den genom mitten av håret ner till topparna. 

Olivolja kan vara svårt att tvätta ut, vi rekommenderar att du använder den innan du schamponerar håret som en fuktgivande behandling. Du kan låta olivolja verka i håret i cirka 15 minuter och sedan tvätta ur den med ett schampo och balsam. Du kan upprepa behandlingen med olivolja en till två gånger i veckan.

Sova med olivolja i håret

Att sova med olivolja i håret kan vara bra i vissa fall. Du kan använda olivolja som djupt balsam över natten om du behöver lite extra fukt i ditt hår.

Olivolja i håret mot mjäll

Olivolja är en av de bästa ingredienserna du kan använda för att behandla mjäll. Olivolja är ett av de bästa naturliga balsam som du kan hitta för ditt hår pch hjälper till att återfukta en torr hårbotten och lindrar fjällning.

Massera in olivoljan i din torra hårbotten och kamma bort mjällflagorna. Låt olivoljan sitta kvar i håret och täck det med en duschmössa för extra vård.

Leave a Comment