Squalane & Squalene – Vad är det och vad är det bra för?

Ett par återfuktande ingredienser som är värda att uppmärksammas är squalane och squalene(Ja, det är en skillnad). Det efterliknar hudens naturliga oljor, vilket gör det till en utmärkt mjukgörare. Det är också en naturlig antioxidant och har antitumöregenskaper, vilket skyddar din hud från cancerframkallande ämnen.

Läs vidare för att lära dig mer om squalane & squalene, bland annat hur det kan bromsa ålderstecken i din hud och förhindra att håret går av, samt kluvna toppar i ditt hår. Vi förklarar också var det kommer ifrån och hur det tillverkas.

Vad är Squalane & Squalene?

Squalene/Squalen beräknas utgöra cirka 10-12 procent av hudens olja. På grund av dess effektivitet skördas den tyvärr ofta på oetiska sätt – Squalane som finns i kosmetika, som inte får förväxlas med squalene, kommer från hajlever. Nuförtiden använder de flesta företag dock växt-baserad squalan. Den kan skördas, och skördas vanligen, från växtkällor som oliver, vetegroddsolja och riskli. Ingrediensen finns i två former: Squalen(Squalene) och Squalan(Squalan -Skvalan). De är båda lika effektiva, men squalan har längre hållbarhet eftersom det är mer stabilt. Nedan reder vi ut skillnaderna på squalene och squalan.

Squalene – Squalen

Squalen (med “e”) är en lipid som produceras naturligt av dina egna hudceller. Men mängden squalen som din kropp producerar minskar med åldern. Den högsta produktionen av denna naturliga fuktgivare sker i tonåren, och produktionen avtar i 20- eller 30-årsåldern. Som ett resultat av detta blir din hud torrare och grövre. 

Squalen är inte bara naturligt hos människor. Fuktighetsgivaren finns naturligt i oliver, risklöver och sockerrör. Den finns också och skördas från hajlever.Squalen måste hydreras för att ingå i hudvårdsprodukter. Animalisk och vegetabilisk squalen är för instabil för att användas i hudvårdsprodukter. Innan den kan användas i hudvårdsprodukter måste squalen hydreras till squlane/squalan (med “a”), som är en stabil form av molekylen.

Squalane – Squalan(Skvalan)

Hydrering är en process som omvandlar squalen från en omättad olja till en mättad olja (squalann). Hydrering gör oljan mer hudvänlig och bidrar till att öka dess hållbarhet. Squalane är därmed ett derivat av squalene och är mycket lättare (och därmed ett bättre alternativ för acnebenägen hud). Den har också en längre hållbarhet än squalene eftersom den inte genomgår oxidation, vilket är anledningen till att den är vanligare i hudvård.

Skvalan är den svenska stavningen av squalane.

Fakta om squalane

 • TYP AV INGREDIENS: Mjukgörande
 • HUVUDSAKLIGA FÖRDELAR:  Lugnar inflammation, stöder den yttre hudbarriären och fungerar bra tillsammans med aktiva ämnen som retinol.
 • VEM SKA ANVÄNDA DET: Den rekommenderas för alla hudtyper.
 • HUR OFTA KAN DU ANVÄNDA DET: Växtbaserad squalane är säker att använda dagligen, morgon och kväll.
 • FUNGERAR BRA TILLSAMMANS MED: Aktiva ämnen som BHAs, AHAs, PHAs och retinoler.
 • ANVÄND INTE MED: Squalane är säkert att använda tillsammans med de flesta ingredienser.

Vad är Squalane bra för?

En återfuktad hud är en frisk hud. När squalan appliceras på huden har det enorma fördelar. Squalane är inte bara för ansikte och kropp. Du kan också applicera oljan på ditt hår. Att återfukta håret kan bidra till att öka glansen och förhindra håravfall, hårbrott och skydda håret från ytterligare skador. Lägg några droppar squalaneolja i handflatan och massera in i håret för att öka fukten innan du sköljer i duschen.

Fördelar med Squalane/Squalan

 • Gör huden mjukare 
 • Lugnar inflammation
 • Återfuktar
 • Låser in fukt
 • Bra för håret
 • Reglerar oljeproduktionen

Hur använder man Squalane?

Du kan använda det dagligen, både morgon och kväll. Använd några droppar dagligen på huden. Du kan även lägga till några droppar i din dag- eller nattkräm. Du kan också använda den innan du applicerar retinol för att minska irritationen som kan uppstå av retinol. Detta kan minska retinolens omedelbara kontakt med huden och bromsa dess penetration, vilket minskar irritationen. Dessutom har squalan anti-inflammatoriska egenskaper i sig som kan bidra till att minska irritationen.

Leave a Comment