Hur man lagar trasigt smink och puder hemma

En av de största hjärtekrossen när det kommer till smink är när vi tappar en dyr produkt som vi gillar, eller hela vår sminkväska och produkter går sönder. Det är naturligtvis inte världens undergång, men det är ändå en olycka, särskilt när smink kostar så mycket som det gör. När vi trots allt lägger över hundratals kronor på en viss produkt planerar vi att få den att hålla, oavsett vad som händer. Det innebär att vi måste ibland måste laga vårt smink och återställa den till sitt tidigare skick så att vi slipper köpa nya produkter när det går sönder. Det sminket som oftast går sönder är olika sorters puder-produkter, så som ögonskugga, foundation och så vidare som är puderbaserade.

Hur fixar man smink hemma? Det finns ett par olika sätt, men det beror på vilken typ av produkt du har förstört. Vi har tagit reda på exakt hur du fixar sina trasiga sminkprodukter hemma.

Hur man lagar trasiga puder

Olika sorters puder är de sminkprodukter som oftast går sönder och blir trasiga. Detta gäller då allt smink som är i puderform. Inte bara puder som skönhetsprodukt.Hur du lagar dina trasiga puder beror på hur trasiga de är. Om det endast är en liten spricka kan du knacka på baksidan av förpackningen, så det överflödiga pudret som har gått sönder går bort, så att det inte blöder in i andra färger. Ta sedan fram en sminkborste för att sudda och trycka in pudret ordenligt i förpackningen, för att förhindra att nya sprickor bildas. Om pudret är helt smuligt, krossa det ännu mer. Du kan alltid bryta sönder det och lägga det i en annan behållare och därmed använda det som ett löspuder.  

Laga trasiga puder – Steg för steg

För att få ditt puder som nytt så kan du se det som ett litet projekt, det är enklare än du tror!

  1. Krossa alla trasiga bitar med exempelvis en tandpetare
  2. Tillsätt sedan några droppar rengöringssprit/alsolsprit
  3. Platta till med en sked eller ett mynt inlindat i papper eller tyg. 
  4. Låt den sedan torka några timmar för att säkerställa att det sitter ihop.
  5. Klart! Ditt puder är intakt och känns nästan som nytt

Hur man lagar trasiga läppstift

Att laga ett trasigt läppstift är nog ännu enklare än att laga en trasig puderprodukt. Börja med att lägga det trasiga läppstiftet i frysen, detta hjälper till att binda ihop de trasiga delarna igen. Om det inte fungerar kan du värma upp det med en liten sminkspatel och sedan trycka  in det i en liten tom behållare, ibland kan du även lägga läppstiftet i mikrovågsugnen en kort stund för att smälta det helt i den nya behållaren. Med andra ord, smält ner läppstiftet och lägg den i en ny behållare. För att applicera ditt läppstift, doppa en läppborste i läppfärgen och dra den sedan på läpparna. 

Hur man fixar klumpig mascara

En klumpig mascara är svår att använda och ger en sämre look för dina ögonfransar. Att en mascara klumpar sig kan vara ett tecken på att det är dags för en ny, men om din mascara är mindre än sex månader gammal kan du prova dessa lösningar.

För att återuppliva en klumpande mascara kan du börja med att koka vatten. Lägg hela den mascaran, stängd,  i det varma vattnet. Den ska vara helt nedsänkt och ska få sitta i några minuter. Ta försiktigt bort mascaran och låt den svalna innan provar den. Om din mascara fortfarande är klumpig kan du försöka doppa mascaran i varmt vatten och låta den sitta i några minuter. Du kan också prova att lägga antigen olivolja, ögondroppar eller kontaktlösning i mascaraflaskan för att lösa upp klumpar i mascaran. (Vill du slippa krångla med mascara – Testa lash lift)

Hur man lagar trasig ögonskugga

laga trasig ögonskugga

Hur man lagar ögonskugga är något som vi önskar vi lärde oss tidigare, det är relativt enkelt, och går också väldigt snabbt! Det finns fyra sätt att laga en ögonskugga, allt från vatten till setting spray

  • Laga trasig ögonskugga med Rengöringssprit/Alsolsprit

Ett life hack som måste känner till är hur man fixar trasig ögonskugga med rengöringssprit/alsolsprit.

Allt du behöver göra är att krossa de trasiga bitarna i ögonskuggan med en tandpetare och sedan tillsätta några droppar rengöringssprit eller alsolsprit. När du har gjort det tar du ett mynt eller någon platt yta och sveper in den i en servett så att du kan platta ner pudret på plats och låta det torka!

  • Laga trasig ögonskugga med Vatten

Att laga ögonskugga med vatten fungerar i princip på samma sätt som med rengöringssprit, fast du byter ut spriten mot vatten. Krossa de trasiga bitarna, tillsätt någon droppar vatten, sedan platta till med något platt objekt.

  • Laga trasig ögonskugga med Sminkservetter (Makeup wipes)

Om du inte gillar att använda av rengöringssprit i ditt smink så är alkoholfria makeup wipes ett av de bästa sätten att reparera trasig och krossad ögonskugga. Börja med att krossa din trasiga ögonskugga så att alla bitar blir små och lättare att reparera, tryck sedan bara ner med din sminkservett.Tryck ner i cirka 5-10 sekunder och din ögonskugga är redo att användas igen! 

  • Laga trasig ögonskugga med Setting Spray

Du kan även fixa trasiga ögonskuggor med setting spray! Precis på samma sätt som de andra alternativen. Krossa de trasiga bitarna, sedan spraya din setting spray på pudret och tryck ned det till det blir platt och slätt. Det kommer nästan vara lika bra som en ny! 

Inte alla sminkprodukter kan lagas

Vissa sminkprodukter går inte att lagas. Ibland är den bästa lösningen att köpa en ny, även om det svider i plånboken. Det mesta olika puder-produkter kan lagas, men det finns en del sminkprodukter som inte kommer kunna lagas.. Exempelvis allt som är i glasflaskor, om din foundation eller något annat som kommer i en glasbehållare går sönder så skulle vi definitvt rekommendera att slänga det. Det sista du vill göra är att exfoliera dig med små glasbitar bara för att rädda lite smink.

Leave a Comment