Bakuchiol – Det naturliga alternativet till Retinol 

Retinol är visserligen bra, men det är också känt att produkter som innehåller denna ingrediens kan vara irriterande. Därför blev vi glada när vi hörde att det finns ett annat, naturligt alternativ till retinol på skönhetsmarknaden, ett alternativ som finns i många produkter. Bakuchiol, en kraftfull växtbaserad ingrediens som är perfekt för känslig hud och har anti-aging-egenskaper.

Vad är bakuchiol?

Bakuchiol är ett extrakt som härstammar från blad och frön från Cullen corylifolium(psoralea corylifolia), även kallad babchiplanta. Det är en ört som ofta används i indisk och kinesisk medicin för att hjälpa till att läka, lugna och lugna huden tack vare dess antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper. Bakuchiol hjälper till att reparera skadad hud, lindra irritation och minska rodnad. I likhet med retinoider så kan bakuchiol stimulera kollagenproducerande receptorer i huden. Skillnaden är att risken för biverkningar är mindre.

Fakta om Bakuchiol

  • TYP AV INGREDIENS: Hydrerande
  • HUVUDSAKLIGA FÖRDELAR: Det är ett bra hjälpmedel för att minska rynkor, öka hudens fasthet och minska porerna.
  • VEM SKA ANVÄNDA DET: Bakuchiol är generellt sett säkert för alla hudtyper.
  • HUR OFTA KAN DU ANVÄNDA DET: Det är säkert att använda två gånger om dagen, på morgonen före återfuktande kräm, och på kvällen före eventuella serum.
  • FUNGERAR BRA TILLSAMMANS MED: Andra fuktgivande ingredienser, som skvalan/squalan och PHA-syror
  • ANVÄND INTE MED: Glykolsyra kan försämra formuleringen.

Vad gör bakuchiol på huden?

Bakuchiol stimulerar hudens cellförnyelse, jämnar ut fina linjer och rynkor och förbättrar hudens ton och struktur. Det är också en antioxidant, vilket innebär att det kan ge ett visst skydd mot skador orsakade av fria radikaler.

Hur man använder bakuchiol

Rengör och torka först huden, applicera sedan din bakuchiol-produkt följt av en återfuktande kräm(dagkräm/moisturizer). Men om din hud är särskilt känslig eller benägen för torrhet kan du applicera en återfuktande kräm före bakuchiol, vilket hjälper till att dämpa eventuell irritation.

Du kan använda bakuchiol upp till två gånger per dag, en gång på kvällen och en gång på morgonen, beroende på hur väl din hud tolererar det. Eftersom bakuchiol stimulerar hudens cellutbyte bör du applicera solskyddsmedel som ett sista steg på morgonen för att skydda huden.

Bakuchiol vs. retinol – Vad är skillnaden?

Retinoider är den ingrediens i hudvård som oftast används för att behandla rynkor och fina linjer. Retinoler, å andra sidan, är en svagare version av retinoidföreningen. Bakuchiol anses vara ett naturligt alternativ till en retinoid, och det kan aktivera liknande receptorer för att öka kollagenproduktionen, Aktuella retinoider är effektiva när det gäller att släta ut rynkor och ljusare hud eftersom de ökar hudens cellomsättning. Det kan utlösa biverkningar, som brännande, stickande hud, peeling, rodnad och torrhet. 

Men bakuchiol verkar inte ge samma biverkningar som retinoider. Bakuchiol är generellt sett mindre irriterande och kan medföra en lägre risk för biverkningar som rodnad eller fjällning

Leave a Comment