Portömning – Töm dina porer hemma själv

Det är viktigt att veta att en pormask är något som är helt vanligt och naturligt förekommande i din hud och betyder inte alls att du har smutsig hud eller dålig hygien. En pormask bildas genom att porerna på din hud blir täppt av talg och döda hudceller som sedan oxideras i kontakt med syre och ger den där svarta färgen som man vill ta bort.

Om du ska genomföra en portömning så är det också viktigt att veta att inte alla blemmor bör klämmas eller tömmas. Du bör också veta när du INTE borde klämma din porer och låta din hud vila och återhämta sig naturligt. Vi rekommenderar att du först läser på och lär dig mycket om portömning och hur man tar bort en inkapslad pormask, samt hur man genomför en på ett säkert sätt innan du gör en portömning hemma. Annars bör du gå till en specialist som kan hjälpa dig. Om du inte känner dig bekväm med att genomföra en portömning hemma finns det bra produkter innehållande syror så som AHA och BHA som kan hjälpa dig att förminska dina porer genom att rena din hud från döda hudceller.

När ska man inte göra en portömning?

När du klänner en por eller finne så uppstår ett litet slags sår i huden, vilket sedan behöver läka. Det finns vissa saker i ditt ansikte du kan klämma ut på ett säkert sätt, medan andra kan orsaka problem för din hy. Undvik att klämma stora eller smärtsamma finnar i ditt ansikte som kan vara väldigt röda. En tömning av sådana finnar kan förlänga läkningstiden och orsaka svullnad eller göra den ännu mer synlig än innan. Det enda du egentligen bör klämma i ditt ansikte är en inkapslad pormask.

Vad är en pormask?

En pormask är en svart eller mörk buktning på din hud, främst förekommande på näsan och runt den, men kan dyka upp på de flesta ställen på din kropp.

En pormask är en väldigt vanlig och naturligt form av akne, som i de flesta fallen är väldigt mild. Pormaskar uppstår genom att öppningarna på dina hårsäckar på din hud blir tilltäppt av döda hudceller, talg och oljor i huden. Det bildas då en slags buktning i huden, som när den sedan öppnas och utsätts för syre, oxideras och får en svart färg. Skillnaden mellan en pormask och en finne är att poren inte är inflammerad. En finne bildas när bakterier kommer in i hårsäcken och orsakar inflammation och rodnad på poren.

Varför uppstår pormaskar?

Forskare har svårt att nämna en specifik anledning till varför pormaskar uppstår eller varför vissa drabbas av det mer än andra. Många gånger kan det finnas olika faktorer som påverkar din hud. En person som har en fetare hudtyp drabbas ofta av pormaskar i en större utsträckning eftersom deras hud producerar mer talg vilket kan täppa till porerna.

Faktorer som kan öka chanserna av pormaskar är bland annat:

 • Din kropp producerar för mycket talg eller olja
 • Irritation på hårsäckarna
 • Hormonella förändringar så som p-piller, puberteten, och menstruation
 • Medicin
 • Smink
 • Rakning

Att du har pormaskar betyder inte att du har dålig hygien eller smutsig hy, och en överanvändning av portömmande metoder eller medel kan förvärra dina pormaskar

Är portömning dåligt? 

Det finns ett par nackdelar med att tömma din porer, främst att din hud kan bli irriterad, och att mer olja eller bakterier kan smyga sig in i porerna och förvärra din hud. Det är väldigt viktigt att du är extra försiktig när du tömmer dina porer hemma. Läs på noggrant, och kanske tillochmed kolla en video innan du genomför en portömning hemma. Om du kommer dig osäker är det bäst att kontakta en hudterapeut eller annan specialist.

Fördelar med portömning

Portömning är ett effektivt sätt att minska eller ta bort pormaskar

Om det görs på ett nogrannt och försiktigt sätt kan en portömning vara väldigt effektivt för att förminska dina pormaskar.

En portömning hjälper dig att rengöra dina porer

Genom att tömma dina porer och eliminera tilltäppningen blir din hud som en blank målarduk där dina hudvårdsprodukter kan absorberas bättre och därmed bli mer effektiva.

En portömning kan förhindra din akne från att bryta ut

När du tömmer dina pormaskar så tar du bort de gamla döda hudcellerna och oljan, så länge du rengör din hud efter och inte sprider runt det, så kan det hjälpa dig med din akne.

Kan man tömma porerna hemma?

Du kan tömma din porer hemma, men det är viktigt att du är försktig och nogrann så att du inte förvärrar din hy. Töm endast de svarta pormaskarna och inte några andra sorters akne eller hudåkommor.

 

I don’t recommend attempting to extract any pimples other than blackheads(pormaskar)” – Hudspecialisten Dr. Joshua Zeichner

 

Innan du klämmer dina pormaskar hemma måste du förbereda din hud och värma upp den med ånga för att öppna dina porer. Detta både för din huds säkerhet samt för enkelhetens skull. Du bör också tvätta dina händer nogrannt innan genomförandet för att inte sprida runt bakterier och smuts. Var noga med att inte klämma för hårt på dina pormaskar så de inte skadas och samlar bakterier som sedan blir finnar.

Kläm aldrig direkt på huden med händerna utan använd antingen ett portömningsverktyg, bomullstussar eller tunnt papper om du inte har tillgång till verktyget. Men det rekommenderas starkt.

portömningsverktyg

Portömning Hemma – Steg för steg

 • Använd en kemisk peeler för att eliminera de döda hudcellerna, på så sätt kan pormaskarna extraheras lättare.
 • Använd varmt vatten genom en dusch eller ånga för att mjuka upp huden och öppna dina porer
 • Tvätta dina händer och naglar nogrannt, använd plasthandskar om du kan.
 • Använd portömningsverktyget eller dina fingrar inlindade i papper eller bomullstussar för att försiktigt klämma neråt, runt roten av pormasken
 • Om pormasken inte kommer ut efter flera försök, eller om blod eller annan vätska kommer ut så bör du stoppa processen.
 • Efter en lyckad portömning bör du sedan tvätta huden med kallt vatten och sedan applicera en mild ansiktskräm.

Efterbehandling 

Efterbehandlingen för en portömning är en väldigt viktig aspekt för din hud. Det är fördelaktigt att vara skonsam mot din hud och låta den vila efter du har tömt dina pormaskar. Skölj ditt ansikte med kallt vatten för att tvätta bort bakterier och pormaskarna från din hud. Sedan applicera en mild ansiktskräm. Om möjligt bör du undvika smink i en eller två dagar då dina porer kan vara lättåtkomliga för bakterier och smuts.

Se till så att din hud inte är uttorkad, då kompenserar den med att producerea olja och talg för att försöka återfukta huden på eget håll och detta kan leda till nya och återkommande pormaskar.

Sammanfattning

Egentligen så rekommenderar vi inte att du tömmer dina porer hemma själv, utan använder dig av en specialist istället. Men att tömma sina pormaskar hemma går bra om man är väldigt försiktig, nogrannt och påläst. Använd dig av tipsen ovan för att inte skada din hud.

Håll din hud återfuktad, rengör den regelbundet från döda hudceller med kemisk peeling, och ta hand om din hy så minskar du förekomsten av pormaskar. Men som sagt är det ingen garanti och pormaskar uppstår lite här och där och det behöver inte reflektera på din personliga hygien. 

Pormaskar kommer troligen tillbaka med tiden och att tömma dem regelbundet kan få din hud att gå tillbaka till sitt naturliga tillstånd snabbare. Därför krävs det regelbunden portömning, men experter rekommenderar att du inte gör det mer än en eller två gånger per månad.

Leave a Comment