Vilken hudtyp har jag? – Så tar du reda på din hudtyp

Om du har funderat över vilken hudtyp du har, och vad skillnaden är, så har du kommit till rätt plats, här tar du reda på exakt hur du går tillväga för att hitta just din hudtyp, och vilka produkter som är bäst anpassade för din hy.

 

Hudtyp test

Börja med att tvätta ditt ansikte med vatten och låt det sedan torka. Vänta tre till fyra timmar och inspektera din hy. Är din hy lite glansig? Du kan prova att ta lite toapapper och trycka mot din hud, om pappret blir fläckigt så har du troligen fet/oljig hy eller en kombinerad hy där du har fet hy på olika partier i ansiktet, medan andra partier kan vara torra.

 

Tryck papper mot olika partier i ditt ansikte och se om pappret blir fläckigt överallt eller bara på vissa partier i ansiktet. Om pappret däremot är torrt överallt, men att du ändå ser lite glansig ut, eller har synbara “flagningar” i ansiktet så har du troligen torr hy. Om pappret både är torrt och du inte alls ser glansig ut så har du troligen en normal hy. Eftersom alla hudar är olika så har de även olika behov, och att hitta de produkter som är anpassade för just din hy är ett viktigt steg för en välmående hy. Ha även i åtanke att ens hud kan reagera dåligt på specifika produkter, så det är viktigt att byta ut de produkter som orsakar problem för din hy.

 

Normal hy

En normal hy är troligen “idealet” när det kommer till hudtyper, och kan ses som den bästa. Dock förändras din hy med åren och en normal hy förvandlas troligen till en torr hy då hudens egna produktion av naturliga oljor och fetter minskar med åren. Därför är det väldigt viktigt med en bra hudvårdsrutin som förhindrar att huden känns sliten och trött och som saktar ner hudens åldrande

Produkter anpassade för normal hy:

De flesta hudvårdsprodukter fungerar för en normal hy, men fokusera på de som är fuktgivande för att behålla fukthalten i hyn.  En  moisturiser med SPF(solskyddsfaktor) rekommenderas för att förhindra och bromsa åldring av huden.

 

Torr hy

En torr hy har oftast en brist på både fukt och fett, detta gör att huden känns stram, fjällig och sträv. Porerna hos en torr hy är oftast små, fina och nästan osynliga, vilket är en uppsida. Med den här hudtypen är det nästan allra viktigast att använda hudvårdsprodukter för att hålla din hud återfuktad så det inte ökar bildandet av rynkor. 

Produkter anpassade för torr hy:

Hudvårdsprodukter som är återfuktande på djupet som även innehåller mycket näring, och undvik produkter med alkohol som torkar ut huden. Serum är perfekt för en torr hy. Det är även bra att skrubba ditt ansikte eller använda en peel för att få bort de döda hudcellerna

 

Fet eller Oljig Hy

En fet eller oljig hy har oftast en överproduktion av fett i talgkörtlarna, därför kan din hud bli oljig och glansig väldigt lätt. Porerna är väldigt synliga och stora, finnar, acne och pormaskar är vanligt förekommande hos personer med fet hy. En positiv egenskap bland alla negativa är att din hy åldras mycket bättre och långsammare än personer med torr eller normal hy.

Produkter anpassade för fet hy:

Produkter som är fuktgivande och absorberas lätt av din hy, som även är lite tunnare som konsistens. Även ansiktsvatten är viktigt för att tvätta bort oljan och fettet i ditt ansikte. Viktigt att tänka på att du inte ska torka ut din hy i tron om att fettet försvinner. Utan det blir motsatt effekt då din hud istället överproducerar fett när den blir torr så därför är det viktigt att hålla den återfuktad istället.

 

Kombineradhy eller Blandhy

Kombineradhy(även kallat blandhy) är den vanligaste hudtypen. Precis som det låter så är kombineradhy en kombination av torr och fet hy. Den kännetecknas av att du har både feta, oljiga partier i ansiktet, men samtidigt torra partier på andra delar i ansiktet. De oljiga partierna är oftast inom T-zonen(Pannan, näsan, hakan), där du har större porer vilket ger en högre talgproduktion som ger din hy en glansigare yta. De mer torra partierna brukar ligga längst kinderna och käken ner mot halsen.

Produkter anpassade för kombinerad hy:

Hudvårdsprodukter med en mer balanserad effekt, en grund med fukt och skydd, som du kombinerar med en punktbehandling som du applicerar på just de specifika partierna i ansiktet som behöver extra fokus. Serum är väldigt viktigt för kombinerad hy då de både kan återfukta på djupet och samtidigt hindra din hy från att bli för glansig eller fet.

 

Känslig hy

Känslig hy är inte riktigt en hudtyp som de andra, utan är ett tillstånd där din hy reagerar väldigt starkt på olika saker. Det orsakar ofta rodnad/röd hy, flagning, och en nästan brännande känsla i din hy. Det kan även vara så att din hud ser väldigt tunn ut och blodkärlen är synliga i ansiktet.

Produkter anpassade för känslig hy:

Naturlig hudvård fungerar bra och det handlar mer om att undvika saker som irriterar just din hy, så som att bränna sig i solen, vissa ingredienser i hudvårdsprodukter, allergi, för starka ansiktsmasker som inte tvättas av tillräckligt bort, för hårda och aggressiva skrubbar. Var skonsam mot din hud och ta hand om den.

Hur-vet-man-vilken-hudtyp-man-har

Sammanfattning

Huden varierar från person till person, men de olika huderna delas in i 5 typer, eller kombinationer av dessa. Det är relativt enkelt att själv reda på vilken hudtyp man har, annars kan man alltid fråga en expert . Företagen som tillverkar hudvårdprodukter annpassar produkterna för just dessa hudtyper då de fungerar på olika sätt. Det är viktigt att du läser på och tar reda på vad just din hy behöver för att skräddarsy din hudvårdsrutin för att för att på bästa sätt förebygga tidig åldring och andra hudåkommor.

Leave a Comment