Så tvättar du sminkborstar och beautyblenders

Många kanske missar att sminkborstar är en samlingplats för bakterier och det är väldigt viktigt att du tar hand om dem och sköter om dem genom att rengöra dom regelbundet. Ögonskuggsborstar, puderborstar, contourborstar, bronzerborstar, highlighterborstar, rougeborstar – allt behöver tvättas ofta för att hålla dem rena och fräscha.

Sminkborstar har en tendens att väldigt snabbt bli smutsiga och därmed samla på sig bakterier, som du sedan överför till din hy när du sminkar dig, detta kan orsaka finnar och acne samt allmän oren hy. Det rekommenderas att rengöra dem minst en gång i veckan om du sminkar dig regelbundet, annars räcker en gång i månaden. The cleaner, the better” – Bobbi Brown

Förutom att din hy kommer tacka dig genom att du rengör dina sminkborstar så blir även din sminkning bättre eftersom inget gammalt smink är kvar på borstarna och blandas ihop med ditt nya smink. Om dina borstar är smutsiga så kommer appliceringen bli fläckig och det blir mycket svårare att blenda in sminket. En tumregel är att allt som du använder till ansiktet, både rengöring, handdukar och smink ska vara helt rent. (Tips: Använd sminkborsthållare för att hålla dina sminkborstar rena istället för en smutsig sminknecessär)

Vad ska man använda för att rengöra sina sminkborstar?

För det optimala resultatet så rekommenderar vi en produkt speciellt gjord för att tvätta sminkborstar, det vill säga sminkborstschampoo, vi rekommenderar “SigMagic Brushampoo” från Sigma Beauty. Men vill man spara pengar och göra det billigt och direkt i hemmet  det går även bra att använda sig av olivolja, skonsam tvål,och ljummet vatten.

Hur man tvättar sminkborstar

Rengör sminkborsten genom att blanda runt den i tvålen

Tvätta sminkborstar – Steg för steg.

För sminkborstar med både syntetiskt och äkta hår:

  1. Blöt borsten
  2. Ha en klick tvål eller sminkborstschampoo i handflatan
  3. Blanda runt borsten i tvålen/sminkborstschampoot, skölj av och upprepa tills du ser att det kommer vitt skum
  4. Skölj av all tvål så det bara kommer vatten, torka sedan borsten genom att klämma ur vattnet och torka av på en REN handduk 

När du ändå håller på att tvätta dina sminkborstar kan du passa på att tvätta dina beautyblenders/sminksvampar. Precis som sminkborstar är det extremt viktigt med rengöring både för resultatet och din hy. 

 

Vad ska man använda för att rengöra sina beautyblenders och sminksvampar?

Även här kan man använda sig utav exakt samma saker! Tvål och vatten. Det finns även en speciell tvål som är framtagen av Beautyblender själva som heter ”Liquid Blender Cleanser Soap”.

Tvätta Beautyblender

Tvätta beautyblenders och sminksvampar – Steg för steg

  1. Blöt din svamp så den växer och kläm sedan ur vattnet 
  2. Häll en klick tvål eller cleanser på svampen och arbeta in genom att blöta, klämma, blöta, klämma och så vidare.
  3. Du kommer se hur allt smink försvinner ur din svamp och att skummet sedan blir vitt, då är svampen färdigtvättad och så ska man bara skölja ur den så all tvål försvinner

Om du är ute efter billiga sminksvampar så kan du ta en titt här

Hur ofta bör du köpa nya beautyblenders och sminksvampar?

Beautyblenders och sminksvampar bör bytas ut ungefär var 3:e månad. Du behöver inte byta ut sminkborstar lika ofta som Beautyblenders och sminksvampar är då det inte är samma risk för bakterier. För sminkborstar beror livslängden helt på hur du som person tar hand om dina borstar. Om du tvättar de regelbundet och är försiktig så kan de hålla i flera år, vilket bara är en extra anledning att hålla dem rena.

Man ska alltid tvätta sin beautyblender efter användning för att se till så att det inte samlas massor av bakterier i svampen, men även för att när du applicerar sminket med en svamp vid nästa gång så blir sminket mycket bättre! 

Borstarna minst lika viktiga som smink

Kvaliteten på borstarna man köper avgör mycket i hur ditt smink kommer se ut. Om man använder sig av billigare borstar så kan man inte förvänta sig samma resultat som man får om man använder de borstar som kostar mer. Men det finns sminkborstmärken som är av superbra kvalitet men till ett billigare budgetpris till exempel Morphe Brushes.

Leave a Comment