Påsar och mörka ringar under ögonen – Så får du bort dem

Påsar under ögonen, eller mörka ringar är ett vanligt problem för många människor och kan ha flera olika orsaker. Personer som är äldre, har familjemedlemmar med mörka ringar, och personer med mörkare hudtoner är mer benägna att ha mörka ringar och påsar under ögonen. Här är vad du behöver veta om vad som orsakar mörka ringar och hur du kan behandla dem. 

Vad är påsar under ögonen?

Mörka ringar är när huden under båda ögonen ser mörkare ut. Det betyder att det är en förtunning av huden under ögonen, vilket gör att blodkärlen syns tydligare, eller uppblåsta ögon som ger upphov till mörka skuggor under ögonen. Mörka ringar kan dock vanligtvis behandlas beroende på vad som orsakar dem. 

Varför får man påsar och mörka ringar under ögonen?

Påsar under ögonen kan bero på många olika anledningar och kan vara kopplade till ett hälsoproblem eller inte. De kan också vara ett ärftligt drag som ses i tidig barndom och som kan förvärras med åldern. 

Orsaker till påsar under ögonen:

 1. Brist på sömn 

Sömnbrist kan leda till att din hud blir blek. Detta gör att blodkärlen under huden blir tydligare, vilket ger utseendet på mörka ringar, Att få minst sju till åtta timmars sömn per natt kan hjälpa till att minska utseendet på mörka ringar.

 1. Rökning och alkoholkonsumtion

Både rökning och alkohol kan öka mörka ringar och orsaka påsar under ögonen, genom att dehydrera huden. Att dricka alkohol kan leda till att blodkärlen vidgas under ögonen, vilket gör att mörka ringar ser mer framträdande ut. Alkohol kan också påverka sömnen negativt, vilket också förvärrar utseendet på mörka ringar. 

Kolmonoxid i cigaretter berövar huden syre, vilket kan få den att verka mörkare på ställen där huden är tunn, som under ögonen. Rökning påskyndar också hudens åldrande genom att bryta ner kollagenet.

 1. Genetik

Även om mörka cirklar kan ha många miljöorsaker kan de också vara genetiska. Genetik kan avgöra ett par faktorer som bidrar till mörka ringar: kollagennivåer och melaninproduktion. Kollagen är ett protein i kroppen som hjälper till att hålla huden elastisk och minskar uppkomsten av rynkor. Melanin hänvisar till mörkbruna eller svarta pigment i huden. Detta kallas ofta “genetisk hyperpigmentering” och kan behandlas av en dermatolog. 

 1. Åldrande 

Påsar under ögonen förvärras när du åldras. När du blir äldre börjar vävnaden runt ögonen tunnas ut, vilket gör att de ser svullna och uppsvullna ut. Det finns vissa medicinska behandlingar som specifikt kan rikta in sig på åldersrelaterade cirklar under ögonen, som fillers och laserterapi. Alla är dock inte kandidater för dessa behandlingar, så prata med din läkare om vad som är rätt val för dig. 

 1. Allergier 

Allergier och torra ögon kan också bidra till mörka ringar. När du får en allergisk reaktion frisätter kroppen histaminer, vilket kan orsaka klåda och rodnad i ögonen. Detta kan leda till att du gnuggar ögonen, vilket ökar irritation, svullnad och uppkomsten av mörka skuggor. 

Om du upplever andra allergisymtom, som kliande ögon, nysningar eller trängsel, kan allergier vara orsaken till dina mörka ringar. Att ta en antihistamin, kan hjälpa till att minska allergisymtom som kan förvärra förekomsten av mörka ringar, Men detta är bara effektivt om allergier är orsaken till dina mörka ringar. Det rekommenderas inte att ta en antihistamin om du inte lider av allergier. 

 1. Järnbrist och anemi

Anemi är ett medicinskt tillstånd som kännetecknas av en otillräcklig mängd röda blodkroppar. Det beror vanligtvis på brist på järn i kosten. Vid anemi kan blodkropparna inte transportera tillräckligt med syre till kroppens vävnader – inklusive vävnaderna under ögonen. Detta kan resultera i mörka ögoncirklar. En studie från 2014  visade att ungefär hälften av de 200 patienterna med mörka ringar hade järnbristanemi. Även om behandlingen av anemi inte helt och hållet fick bort deras mörka ögoncirklar rapporterade många deltagare i studien en förbättring när deras anemi behandlades. 

Tecken på anemi är bland annat trötthet, yrsel och blek hud. Om du tror att du kan vara anemisk bör du söka läkarvård. Din läkare kan föreslå att du tar ett järntillskott. Att äta en hälsosam kost med järnrika livsmedel som spenat, bönor och skaldjur kan förebygga och behandla anemi. 

Hur får man bort mörka ringar och påsar under ögonen?

Hur man får bort mörka ringar och påsar under ögonen beror på den bakomliggande orsaken. Det finns dock några huskurer som kan hjälpa.

Här är några vanliga metoder för att få bort mörka ringar under ögonen:

 • Applicera en kall kompress. En kall kompress kan minska svullnad och krympa utvidgade blodkärl för att minska uppkomsten av svullnad och mörka ringar. Linda in några iskuber i en ren tvättlapp och applicera den på ögonen. Du kan också fukta en tvättlapp med kallt vatten och applicera den på huden under ögonen i 20 minuter för samma effekt.
 • Få extra mycket sömn. Att hinna med att sova kan också hjälpa till att minska uppkomsten av mörka ringar. Sömnbrist kan få din hud att verka blek, vilket gör de mörka ringarna tydligare.
 • Höj huvudet. Även om sömnbrist kan spela en roll för att producera de mörka påsarna under ögonen, beror det ibland på hur du sover. Försök att höja huvudet med några kuddar. Detta kan förhindra att vätska samlas under ögonen, vilket får dem att se svullna och uppsvullna ut.
 • Håll dig hydrerad. Gör ditt bästa för att dricka mer vatten. Andra vätskor kan också hjälpa dig att hålla dig hydrerad, till exempel mjölk, te och juice. Att äta frukt och grönsaker bidrar också till ditt totala vätskeintag.
 • Blötlägg med tepåsar. Te innehåller koffein och antioxidanter som kan hjälpa till att stimulera blodcirkulationen, krympa blodkärlen och minska vätskeansamlingen under huden. Blötlägg två svarta eller gröna tepåsar i varmt vatten i 5 minuter och kyl dem sedan i kylskåpet i 15-20 minuter. När de är kalla applicerar du tepåsarna på dina slutna ögon i 10 till 20 minuter, tar sedan bort dem och sköljer ögonen med kallt vatten.
 • Prova ögonkrämer. Det finns många ögonkrämer på marknaden. De kan minska utseendet på mörka ringar genom att återfukta och släta ut huden runt ögonen.
 • Dölj påsar under ögonen med smink. Om du vill dölja mörka ringar kan concealers täcka dem så att de smälter in i din typiska hudfärg. Som med all aktuell behandling eller smink finns det en risk för irritation eller en allergisk reaktion. Om du märker några biverkningar ska du sluta använda den och överväga att prata med en läkare.

Påsar under ögonen av sjukdom

Om du har påsar och mörka ringar under ögonen är det förmodligen bara ett tecken på åldrande, sömnbrist eller någon annan vanlig orsak. Det är vanligtvis inte orsakat av ett medicinskt problem. Men om du har mörka ringar eller svullnad under bara ena ögat ska du kontakta din vårdgivare. Du kan ha ett underliggande hälsotillstånd som behöver åtgärdas.

Behandling för påsar och mörka ringar under ögonen 

Om du vill ha en mer permanent behandling mot påsar eller mörka ringar under ögonen, finns det vissa medicinska behandlingar som fungerar.

Några medicinska behandlingar som används för att minska påsar eller mörka ringar under ögonen är bland annat:

 • Kemiska peelingar för att minska pigmenteringen.
 • Laserkirurgi för att ge huden ny yta och förbättra huduppstramningen.
 • Medicinska tatueringar för att injicera pigment i tunna hudområden.
 • Fillers för att dölja blodkärl och melanin som orsakar missfärgning av huden under ögonen.
 • Fettborttagning för att avlägsna överflödigt fett och hud så att ytan blir jämnare och slätare.

Innan du bestämmer dig för några kosmetiska ingrepp bör du diskutera dina alternativ med en läkare. Invasiva medicinska behandlingar kan vara dyra, smärtsamma och kan kräva en lång återhämtningstid.

Kräm för påsar under ögonen

Mörka ringar, som ofta åtföljs av påsar under ögonen, kan få dig att se tröttare ut. Men irriterande mörka ringar är inte oövervinnliga. För de fallen där sömn eller hydrering inte hjälper, det vill säga de mer envisa fallen, som ibland orsakas av genetik eller hudens åldrande, kan en ögonkräm hjälpa mot påsar eller mörka ringer under ögonen. I en ögonkräm mot påsar och mörka ringar så letar man vanligtvis efter ingredienser så som: Koffein, niacinamide, och hylauronsyra. För att få fart på blodets cirkulation, samt ljusa upp huden under ögonen. Jag rekommenderar Vita-C Eyes Dark Circle Corrector från Murad.

Barn med påsar och mörka ringar under ögonen

Mörka ringar eller påsar under ögonen hos barn orsakas ofta av att venerna runt ögonen blir större och mörkare om näsan är blockerad. Barn har ofta nästäppa om de är förkylda eller allergiska. Det kan också orsakas av stora polyper. Detta är lymfkörtlar som sitter ovanför tonsillerna och bakom näsan. Barn med stora polyodier är oftast andande med munnen istället för näsan, och är högljudda snarkare.

Om du har mörka ringar under ögonen är det stor chans att dina barn också har det. Vissa människor har genetiskt sett tunnare hud under ögonen. Om ditt barn har ljus hud kan det också se ut att ha mörka ringar under ögonen, eftersom venerna syns under huden.

Sammanfattning

Påsar under ögonen, eller mörka ringar under ögonen kan ha många olika orsaker, och i vissa fall kan det vara ett tecken på ett hälsoproblem som anemi. Den vanligaste anledningen är en brist av sömn. Om dina mörka ringar inte blir bättre med tillräcklig sömn eller med huskurer pratar du med din läkare för att få hjälp att fastställa den bakomliggande orsaken.

Leave a Comment