Hur ofta ska man egentligen duscha?

Att duscha regelbundet är generellt en bra vana att ha, men hur ofta man ska duscha beror på en persons dagliga aktiviteter. Det betyder att vissa personer behöver duscha varje dag, medan andra kan duscha mer sällan. Det är viktigt att ha en balans i hur ofta du duschar. Både att duscha för ofta, samt för sällan, kan ha en negativ påverkan på din hud och ditt hår.

Denna artikel utforskar hur ofta man ska duscha, samt vad som händer om du duschar för sällan, eller för ofta.

Kan man duscha för ofta?

Ingen kan ifrågasätta vikten av personlig hygien, men i många fall så behöver du inte duscha varje dag. Alla människor har olika hud, och den kan även förändras beroende på säsong. Exempelvis har du generellt torrare hud under vinterhalvåret, om du då duschar för ofta, kan det förvärra din torra hud. Medan att duscha varje dag under sommarhalvåret troligen inte orsakar några problem. Det finns inga exakta siffror för hur ofta en person ska duscha, det viktiga är att du lär känna din egna kropp, och lyssnar på dens signaler och vad din hud kan tolerera.

Att duscha för ofta kan orsaka obehag och problem, så som:

  • Kliande hud
  • Torr och flagnande hud
  • Hudåkommor så som eksem och psoriasis
  • Torrt och slitet hår

Generellt så brukar nog de flesta duscha varje dag, att duscha oftare än det kan förhindra din hud att producera oljor. Detta kan orsaka torrhet, som i sin tur gör att det kan börja klia, flagna, samt att du kan i vissa fall utveckla eksem.

Hur ofta ska barn duscha?

Barn, som generellt har känsligare hud, behöver inte duscha lika ofta som en vuxen människa, två till fyra gånger i veckan räcker ofta för ett barn. Om inte barnet i fråga har rullat runt i lera. 

En annan anledning att inte duscha för ofta är för att det sparar vatten. Att duscha tar mycket vatten, men du kanske inte är medveten om just hur mycket. Organisationen Svenskt Vatten estimerar att en dusch på endast tre minuter drar 36 liter vatten. Detta är en stor del av det genomsnittliga 140L vatten som en person använder per dygn. Duschar du längre än 3 minuter, vilket många troligen gör, så går det självklart åt mer vatten.

Hur länge ska man duscha?

Ju längre tid du spenderar i vatten, ju sämre effekter kan det ha på ditt hår och din hud. Sikta på tre till fem minuter och fokusera på de viktiga områden på din kropp: armhålor, skrev, och ansiktet. Du behöver ofta inte skrubba varenda millimeter av din kropp varje dag.

Vattnets temperatur har också en påverkan. Hett vatten kan kännas skönare när det är kallt ute, men det är också mer förekommande att det torkar ut din hud. Försök att hålla vattnet på en rimlig temperatur som inte är skållhett.

Om du inte duschar tillräckligt ofta

Precis som man kan duscha för ofta, så kan man även duscha för sällan. Även om färre duschar kan vara bättre för din hud, så är det viktigt att tänka på din personliga hygien. På din kropp finns svettkörtlar, som producerar svett när du är överhettad, stressad, eller fysisk aktiv. Egentligen är svett i sig doftfritt, däremot blandas det med bakterier som finns på din hud, och får då den kända svettlukten som vi är vana med. Att skippa duschen några gånger kommer inte orsaka grova svettlukter av sig självt, men ju längre du går utan att duscha, så är det oundviktligt att du kommer ha en kroppsodör, speciellt vid armhålorna.

Det är inte endast svett och lukt som är anledningen till att du bör duscha regelbundet. Dålig hygien kan orsaka en uppbyggnad av döda hudceller, smuts, svett, med mera. Detta kan ge dig hudproblem så som akne, psoriasis, eksem och andra problem.

Att duscha för sällan kan orsaka problem, så som:

  • Ökad kroppsodör
  • Akne
  • Hudinfektioner
  • Hudåkommor så som psoriasis, eksem och dermatit

Hur ofta ska man tvätta håret

Du kanske har hört att det är bättre för ditt hår att inte använda shampoo för ofta. Experterna säger att det inte finns något specifikt ansvar för hur ofta du ska tvätta ditt hår. Det beror främst på personlig preferens, och att gå några dagar utan att använda shampoo är oftast vanligare än att tvätta det varje dag. Däremot kan det vara en bra idé att blöta håret och tvätta med endast vatten de dagar du inte använder shampoo.

Sammanfattning

Det är viktigt att du hittar rätt rutin för just dig. Det är möjligt att både duscha för ofta, samt att duscha för sällan. Man måste hitta rätt balans mellan personlig hygien, och vad som funkar för din kropp. Känner du att du behöver duscha varje dag så är det absolut inget problem, medan om du känner att du kan duscha varannan dag, så är det helt upp till dig, du känner din kropp bäst helt enkelt!

Leave a Comment